TransferGo
07.07.2017 | 5min
Marea Britanie a reprezentat pentru mulţi dintre românii dornici să-şi găsească un serviciu bine plătit locul în care acest vis se putea realiza cu mai mare uşurinţă decât în alte state. Pe fondul integrării României în Uniunea Europeană şi ca urmare a alierii ţării noastre la normele şi condiţiile de muncă prevăzute pentru statele membre UE, peste 230,000 de români (cifrele oficiale) au ajuns să trăiască şi să muncească în Anglia.
Cu toatea acestea, ca urmare a adoptării deciziei ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, românii care lucrează în acest stat, alături de alte 2 milioane de cetăţeni europeni se întreabă dacă locul lor de muncă mai este atât de sigur şi ce pot face în Anglia în perioada post-Brexit.
Piaţa muncii din Marea Britanie înainte şi post-Brexit
Aproximativ 2,3 milioane de cetăţeni europeni trăiesc şi muncesc în mod legal pe teritoriul Marii Britanii dinainte de perioada aprobării votului de ieşire din Uniunea Europeană a acestui stat.
Brexitul le poate afecta locul de muncă numai acelor persoane care au probleme legate de statutul de şedere (nu au un permis de şedere şi nici nu sunt înregistraţi ca lucrând legal).
Chiar dacă sunt vizate aspect legate de adoptarea unor măsuri radicale în ceea ce-i priveşte pe imigranţi după anul 2019, atunci când se preconizează a se încheia procedura Brexit, anul 2017 dovedeşte că românii sunt în continuare atraşi de ideea de a munci în Marea Britanie (peste 8500 de români alegând acest stat pentru a munci).
Românii şi-au dovedit disponibilitatea de a munci mult şi bine, pentru salarii care sunt cu mult sub veniturile inregistatre de un cetăţean britanic, iar acest lucru le-a crescut prestigiul în toate domeniile în care activează (în general, foarte mulţi români activează în aşa-zisele domenii “cu guler albastru”, unde sunt solicitate studii superioare, în sectoarele de servicii, mai ales în cele medicale).
De aceea, anagajatorii britanici nu sunt deloc reticenţi în a angaja români, pe care îi consideră unii dintre cei mai buni angajaţi (mai ales că asistenţii sociali şi medicali români sunt unii dintre cei mai bine pregătiţi din Marea Britanie).
În plus, nu puţini sunt românii care şi-au început propria afacere în Regatul Unit şi care au angajat la rândul lor alţi români, iar succesul de care se bucură aceste afaceri sunt în foarte bun semn al calităţii românilor.
Fie că activează în domeniile în care sunt necesare studii superioare şi cunoaşterea la perfecţie a limbii engleze sau în domenii precum agricultura, românii reuşesc să câştige sume de bani importante, raportat la nivelul salarial din România. Desigur, atât timp cât lucrează în mod legal, avantajele care decurg din acest statut sunt extraordinare, astfel că toţi lucrătorii români beneficiază de toate drepturile legale.
Reorientarea pe piaţa muncii după Brexit este o soluţie?
În momentul de faţă, în care discuţiile şi negocierile dintre UE şi Marea Britanie pe marginea Brexitului şi a modului în care urmează să se facă tranziţia se leagă în principal de păstrarea intactă a drepturilor cetăţenilor europeni care muncesc pe teritoriul Regatului Unit, şansele că persoanele care deja trăiesc şi muncesc în Anglia să rămână în aceleaşi condiţii sunt destul de ridicate.
În acest caz, reorientarea pe piaţa muncii va fi necesară numai din perspectiva acelor persoane care nu beneficiează de acreditările necesare pentru a ocupa un post de muncă corespunzător pregătirii actuale.
Cu siguranţă că domenii precum cel medical, IT, finanţe, comunicaţii şi asistenţă, în care activează românii cu o pregătire superioară nu vor fi suspuse problemei reorientării sub nicio formă.
Pentru domeniile în care se prestează munca necalificată, cu certitudine că vor apărea câteva schimbări, mai ales că nivelul salarial va fi unul cu mult mai scăzut.
Desigur, în condiţiile în care limita maximă anuală a imigraţiei va fi de cel mult 100,000 de persoane, iar libertatea de mişcare va fi simţitor mai restrânsă, oraşele mari precum Londra nu vor mai reprezenta centre de atracţie pentru muncă, aşa cum a fost până acum.
Oraşele mici, aşa cum este Liverpool, vor capta atenţia românilor, pentru că vor oferi condiţii de trăi mult mai avantajoase, acestea permiţându-le conservarea unei părţi bune din veniturile realizate.
Trebuie ţinut cont de faptul că fiecare cetăţean care trăieşte şi munceşte de ceva timp pe teritoriul Marii Britanii trebuie să-şi dovedească drepturile câştigate prin intermediul certificatului de înregistrare şi să primească un permis de şedere permanentă. În acest mod, statutul sau va fi nu unul de imigrant, ci asimilat unuia de cetăţean cu drepturi depline.
TransferGo
TransferGo is here to make your life easier. Whether you’re paying bills, supporting family, helping businesses or dealing with emergencies—we want you to be able to make fast, low-cost money transfers safely and securely. We want to make a tangible difference to your lives, reward your hard work, and help every one of you become more prosperous. How? By making global money transfers as simple as sending a text.