Marea Britanie și soarta Brexitului dupa 8 iunie 2017
Precedate de două săptămâni pline de temeri, în care două atentate au zguduit Regatul Unit (în Manchester şi Londra), în Marea Britanie au fost organizate alegeri prin care premierul în funcţie, Theresa May, a sperat să-şi consolideze poziţia de forţă.
Un vechi proverb românesc spune că “socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg”, iar rezultatele acestor alegeri au reuşit să încurce şi mai mult situaţia politică din Regat şi să pună sub semnul întrebării modul în care va fi soluţionată ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
“Unde dai şi unde crapă!” sau cum a reuşit Theresa May să piardă majoritatea absolută
Partidul Conservator a reuşit “performanţa” de a-şi compromite şansele de a guverna într-un ritm autoritar graţie unor rezultate care au permis partidului principal de opoziţie, cel Laburist, să echilibreze situaţia în Camera Comunelor.
În momentul actual, Partidul Conservator are 318 locuri în Camera Comunelor, în timp ce partidul Laburist are 261 de locuri. Dacă premierul May şi-a dorit, ca prin câştigarea acestor alegeri, să aibă parte de o majoritate zdrobitoare care să-i ofere posibilitatea de a adopta orice măsuri dorea (în special în ceea ce priveşte ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană), acum aceasta va fi nevoită să apeleze la o alianţă cu SNP (partidul Scoţienilor) care are 35 de locuri în Cameră şi cu Partidul Liber Democrat, care are 12 locuri.
“ […] O politiciană pleacă la drum pentru a forma un guvern puternic şi stabil. Aşa a anunţat, având în spate o majoritate clară. Iar la final se trezeşte în situaţia să nu mai aibă majoritate proprie”, Alexander Graf Lambsdorff, vicepreşedinte Parlamentul European
Brexitul, în pericol?
Situaţia rezultată în urma acestor alegeri complică întreaga situaţie a discutării ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, fiindcă agenda de lucru, programată pentru purtarea negocierilor începând cu data de 19 iunie, pare compromisă. Marea Britanie pare să fi intrat într-o criză de timp, fiindcă termenul-limită de finalizare privind ieşirea Regatului Unit din UE (martie 2019) pare că nu mai poate fi respectat.
„Faceţi tot ce puteţi pentru a evita varianta în care nu se va ajunge la nicio înţelegere, fiindcă nu vor avea loc negocieri”, Donald Tusk, preşedinte Consiliul European
Cu toate acestea, Theresa May pare foarte sigură că Brexitul va fi dus până la capăt, aceasta nerenunţând la poziţia de forţă abordată până acum, cu toate că votul din 8 iunie reprezintă un puternic semnal că mulţi dintre englezi nu mai par atât de hotărâţi să nu mai fie cetăţeni ai Uniunii Europene. Ceilalţi participanţi la viaţa politică din Regat s-au manifestat în favoarea unei politici mai puţin radicale în ceea ce priveşte modul în care se va produce separarea de UE, ceea ce indică cât se poate de clar că Marea Britanie este în pragul unei divizări care o poate face vulnerabilă în aceste discuţii. Toate acestea, în timp ce statele membre ale Uniunii Europene au făcut un front comun şi par mai unite ca niciodată în tratarea acestui subiect.
„Guvernul pe care îl conduc eu va pune corectitudinea şi oportunitatea în centrul a tot ceea ce facem, pentru a îndeplini promisiunea pentru Brexit împreună şi, în următorii cinci ani, să construim o ţară în care nimeni şi nicio comunitate să rămână în urmă”, Theresa May, premier Marea Britanie
Ce efecte au asupra României şi cetăţenilor români care trăiesc şi muncesc pe teritoriul Marii Britanii rezultatele acestor alegeri?
Este principala problemă care îi interesează pe românii ce muncesc în Regatul Unit şi pe familiile acestora care trăiesc în România.
Începând cu luna ianuarie a anului 2019, România va deţine preşedinţia Uniunii Eurpoene, iar prelungirea termenului referitor la finalizarea procedurii de ieşire din UE a Marii Britanii ar însemna ca ţara noastră să coaguleze în jurul celor 26 de state pentru a prezenta un punct de vedere care să exprime unanimitatea. În condiţiile în care, în desele luări de poziţie, atât oficialii români, cât şi cei UE au încercat să spună răspicat, că fără respectarea drepturilor cetăţenilor statelor membre care activează pe teritoriul Regatului Unit, ieşirea Marii Britanii va fi una extrem de grea, situaţia post-alegeri pare destul de încurcată.
Până la respectiva dată, persoanele care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie trebuie să ştie la ce să se aştepte, ce vor avea de făcut pentru lamuirea situaţiei lor şi care vor fi drepturile de care se vor bucura în perooada post-Brexit.
Vor reuşi conducătorii UE şi Theresa May să găsească o soluţie de compromis care să satisfacă ambele tabere şi să asigure o tranziţie acceptabilă pentru toţi cei implicaţi?
Sau discrepanţele actuale se vor acutiza şi alte problem îşi vor face apariţia şi vor pune în pericol ambele tabere?
O singură concluzie se poate trage după aceste alegeri: poate că ar fi fost mai bine ca ele să nu fi avut loc!
Viitorul va rămâne să ne demonstreze dacă şi-n ce măsură soluţia aleasă de Theresa May va avea sau nu un efect de bumerang.