Cetățenia britanică – măreața cireașă de pe tort în vremurile actuale
Fraților, în curând libertatea de mișcare și de a hălădui pe unde vrem prin UK se va schimba.
Știu că-i greu de imaginat acum, dar devine realitate. Nici măcar părinții, frații, prietenii nu vor mai putea veni în vizită fără invitație și viză. Adică fără cozi la ambasade, taxe, controale etc. Cei care au apucat vremurile, știu despre ce vorbesc, o lungă serie de umilințe.
Se pare că Terezica se teme că jumătate din România și Bulgaria va da buluc peste englezi!
Așa că se aude că de la 15 martie se taie firul, cine vine este trimis frumușel acasă. Nu se detaliază dacă va fi trimis acasă de la aeroport, sau cules de pe stradă, sau denunțat de vecini. Să sperăm că-i doar un zvon, dar nu uitați că Brexit înseamnă Brexit! Adică se va întâmpla ceva, nu știu ce dar nu de bine.
De la o vreme nici măcar nu mai pot recomanda altor prieteni români să rămână aici. Nu văd nici un prospect de înflorire economică și ceea ce văd eu este o înflorire a rasismului. După cum știu din cărțile de istorie, foamea aduce și mai multă răutate, așa că devine probabil chiar periculos.
Dacă aveți vreo două mii de lire puse la saltea, v-a plouat pe acest meleag de cel puțin cinci ani și vă place de Terezica mai mult decât vă place de Dragnea, atunci este timpul să aplicați pentru cetățenia britanică.
Cu această ocazie o să învățați o istorie parcă șoptită de propaganda comunistă. I-am dat cărțile unui prieten român să învețe și el pentru test, așa că nu pot să citez exact, dar citez din memoria mea, verificată de test: Marea Britanie s-a sculat într-o zi cu dorința să ofere libertate coloniilor britanice.
Chiar așa, în măreția ei, a venit cu coșul cu libertate și le-a zis: luați d-aici măi băieți! Nu se spune nimic în carte despre cum alte popoare au fost invadate, asuprite, exploatate.
Dacă vă duceți la British Museum, o să vedeți acolo comori adunate din toată lumea. Cred că nici măcar o pietricică din coroana britanică nu a fost râcâită din solul, altfel plin de resurse! pe care-l revendică ei acum ca fiind căsuța lor pe care o apără de emigranți.
Marea Britanie a invadat și a exploatat. Și încă exploatează resursele intelectuale și brațele de muncă ale Europei și nu numai. Comparat cu invaziile lor invaziile românilor sunt ca și cum o musculiță de oțet ar invada Buckingham Palace!
Chiar cu cetățenia și pașaportul Britanic nu mă simt în siguranță. Lumea se leagă de accent, nu te caută la pașaport. Plănuiesc să-mi fac o poșetuță transparentă și să-mi port pașaportul la gât, ca să evit pe viitor discuțiile tâmpite de care am parte de doi ani încoace.
Articolul 50 se va trage în câteva zile, așa cum se trage apa la WC. UK se va spăla de emigranți. Într-o primă fază nu vor mai primi, apoi vor inventa alte legi ca să-i trimită înapoi pe cei care nu câștigă suficient. Se zvonea ceva gen 35.000 pe an. Poate că ministrul agriculturii s-a mai uitat pe niște statistici între timp.
Oricum, cine a stat destul în UK și vrea să se înrădăcineze aici probabil că va trebui să aplice pentru cetățenia Britanică, măreața cireașă de pe tort. Sau măcar pentru rezidență. Pe scurt, ce-i rezidența: ea devine automată după 5 ani de trăit permanent în UK. Cei 65 de lire pe care-i plătești pentru un biscuite de card sunt de folos… pentru scenariul post Brexit, când trebuie să te târguii cu vameșii prin aeroport. Acum fără glumă, să zicem că vor aplica ce se zvonește și aterizezi în Londra după 15 martie.
Cum demonstrezi că trăiești aici? Ori călătorești cu facturile și extrasele de cont după tine, ori… nu știu ce-i în capul creț al guvernului.
Cine vrea, să se grăbească, aici sunt datele pentru cetățenie: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/507609/Master_Fees_Leaflet_2016_03_08_v0_3.pdf .
Costuri arată cam așa: 1236 de lire pentru naturalizare, plus 25 pentru administrare, plus 80 pentru ceremonie, alte 200 pentru testul de limbă, și încă 50 de lire pentru testul de viață în UK. Dacă vreți să vă testați cunoștințele, aici sunt modele online ale testului: https://lifeintheuktests.co.uk/life-in-the-uk-test-1/
Durează și nu-i atât de neted cum vă închipuiți. Mi mi-au tot cerut o mulțime de documente, le-am trimis inclusiv programările la dentist (pe cinci ani!) ale fiului meu. Și eu stătusem aproape 7 ani în UK, bărbatu-meu (cetățean EEA) avea 12 ani de stat aici, iar copilul meu era cetățean britanic. Ironia: actul meu de cetățenie este semnat de Theresa May.
Vă doresc succes!
AUTOR: Teodora Manea