Blog
Ştiri

Ce este certificatul digital al UE privind COVID și cum îl pot obține?

7 Min de citit
Calculator placeholder

Trimite din

Popular

All countries

Rată de schimb

– – –

GBP 1 = NGN 2030.28232

Taxă de transfer

Gratuit – – – 0.99 0.99 USD

Destinatarul primește

Popular

All countries

Please update the currency or receiver details.

Transfers from Türkiye are paused today. But don’t worry, they should be back on the next working day.

You're aiming high! Let’s try a smaller amount for now.

Please update the currency or receiver details.

Let’s try sending to another country instead.

Due to regulations, we can’t send money to this country right now. We’ll keep you posted if things change.

Let’s try sending to another country instead.

The amount is a bit too small for us. Try adding a little more.

Hmm, something’s not right. Try a different amount—or refresh this page.

Ajunge în 30 de minute

Certificatul digital al UE privind COVID (denumit anterior „adeverința electronică verde”) este un act ce permite libera circulație în UE, în condiții de siguranță. Acesta reprezintă o dovadă a faptului că ai fost vaccinat/ă împotriva COVID-19, ai obținut un rezultat negativ la test sau te-ai vindecat de COVID-19. 

Certificatul poate fi utilizat în toate țările membre ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Discuțiile pentru ca acesta să poată fi utilizat și în Elveția sunt în curs. De asemenea, Comisia Europeană anunță că face eforturi pentru a se asigura că certificatele pot fi compatibile și cu sistemele din alte țări din afara UE. 

Certificatul este disponibil în toate statele membre ale UE începând cu 1 iulie 2021.

Ce este certificatul digital al UE privind COVID?

Certificatul digital privind COVID este o dovadă a faptului că tu fie:

  • ai fost vaccinat/ă împotriva COVID-19;
  • te-ai testat și ai un rezultat negativ;
  • ai avut COVID-19 și te-ai vindecat.

Care sunt principalele elemente ale certificatului digital al UE privind COVID?

  • Sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID cuprinde trei tipuri distincte de certificate privind COVID
    • un certificat de vaccinare;
    • un certificat de testare – și 
    • un certificat de vindecare.
  • Certificatul UE poate fi emis și folosit în toate țările membre ale UE, pentru a facilita libera circulație în timpul pandemiei de COVID-19. Toți cetățenii UE și membrii familiilor acestora pot primi aceste certificate gratuit. 
  • Certificatul UE ar trebui să includă doar un set minim de informații necesare pentru confirmarea și verificarea statutului deținătorilor, și anume: 
    • persoana vaccinată
    • persoana care a obținut un rezultat negativ în urma testării – sau 
    • persoana vindecată.
  • Vaccinarea nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea călători. Toți cetățenii UE au un drept fundamental la liberă circulație în UE, care se aplică indiferent dacă sunt vaccinați sau nu.

Care sunt principalele caracteristici ale certificatului?

Certificatul digital al UE privind COVID va avea un număr de caracteristici standard. Astfel, documentul este:

  • în format electronic și/sau tipărit;
  • gratuit;
  • disponibil în limba națională și în limba engleză;
  • sigur și securizat, cu un cod QR și o semnătură digitală;
  • valabil în toate țările UE.

Cum pot obține certificatul?

În fiecare stat, autoritățile naționale sunt cele care răspund de emiterea certificatului. Acesta ar putea fi emis, de exemplu, de centrele de testare sau de autoritățile sanitare. De asemenea, ar putea fi emis direct prin intermediul unui site online, ca un portal de e-sănătate. 

Ce mai este important de știut este că-ți vei putea salva versiunea electronică pe mobil. Vei putea cere, totuşi, să primești și un certificat pe hârtie, tiparit. Ambele formate vor avea un cod QR care va conține informații esențiale. Totodată, vor avea și un “sigiliu digital”, pentru a garanta autenticitatea certificatului.

Statele membre UE au căzut de acord asupra unui design comun cu scopul de a facilita recunoașterea. Acest design va poate fi aplicat atat pentru versiunile electronice, cât și pentru cele pe suport de hârtie

Dar dacă am fost deja vaccinat/ă?

Dacă ai fost deja vaccinat înainte de instituirea emiterii certificatului în țara ta de reședință, ar trebui să ai posibilitatea de a obține documentul ulterior. De asemenea, în cazul în care ai primit deja o adeverință de vaccinare, care însă nu îndeplinește standardele acestui certificat, poţi solicita un nou certificat digital al UE privind COVID.

Totodată, statele membre pot continua să elibereze dovezi ale vaccinării în alte formate, pentru alte scopuri, în special în scopuri medicale.

Cum va susține digital al UE privind COVID certificatul libertatea de mișcare? 

Certificatul este acceptat în toate statele membre ale UE. El va permite ca unele restricții aflate în vigoare în prezent să fie ridicate în mod coordonat.

În timpul călătoriei, dacă ai un certificatului digital al UE privind COVID ar trebui, în principiu, să fie scutit de restricțiile privind libera circulație. Adică, statele membre UE ar trebui să se abțină să îi impună restricții suplimentare de călătorie, cu excepția cazului în care acestea sunt absolut necesare. Într-un astfel de caz, de exemplu ca reacție la noi variante ale virusului care suscită îngrijorare, statul membru respectiv ar trebui să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să justifice această decizie.

Ce se întâmplă dacă nu am certificat?

Certificatul nu impune restricții suplimentare celor care nu au certificatul.  Acesta nu reprezintă o condiție prealabilă pentru a putea călători. Certificatul digital al UE privind COVID nu este un document de călătorie. Vei putea în continuare să călătorești fără certificat, dar te vei supune regulilor impuse de țara respectivă, la fel ca până acum.

De când este emis și gata de utilizare certificatul digital al UE privind COVID?

Detaliile pentru eliberarea certificatelor sunt stabilite de fiecare stat membru.

Țările au început să emită și să utilizeze deja acest certificat, acesta fiind disponibil în toate statele membre ale UE de la 1 iulie. În cazul în care un stat membru nu a fost pregătit să elibereze astfel de certificate la timp, regulamentul prevede o perioadă de introducere treptată de șase săptămâni. În acest timp, pot fi utilizate în continuare alte formate, care ar trebui să fie acceptate în celelalte state membre.

Conform informațiilor la zi oferite pe ec.europa.eu, la momentul de față Germania a testat deja platforma UE si a emis certificate. România și Franța sunt pregătite din punct de vedere tehnic 

Atenție! Dacă ai fost vaccinat/ă în UK și ai încă cetățenie romană, ar trebui să poți solicita certificatul digital al UE în România. Certificatul îți va fi emis dacă prezinți o dovadă a vaccinării și dacă structura sistemului de sănătate va permite acest lucru. Pentru informații suplimentare, te rugăm să contactezi DSP în România la numărul de telefon 0212 527 978.

Informațiile oferite în acest articol sunt conform informațiilor publicate de către Comisia Europeană pe site-ul oficial ec.europa.eu. 

Despre autor

TransferGo Team

TransferGo is here to make your life easier. Whether you’re paying bills, supporting family, helping businesses or dealing with emergencies—we want you to be able to make fast, low-cost money transfers safely and securely. We want to make a tangible difference to your lives, reward your hard work, and help every one of you become more prosperous. How? By making global money transfers as simple as sending a text.

Invită-ți prietenii la TransferGo, câștigă 20£