Blog
Viața în străinătate

Siguranța în Marea Britanie: Ce să faci în situații de risc în orașe și în locuri aglomerate

11 Min de citit
Calculator placeholder

Trimite din

Popular

All countries

Rată de schimb

– – –

GBP 1 = NGN 2030.28232

Taxă de transfer

Gratuit – – – 0.99 0.99 USD

Destinatarul primește

Popular

All countries

Please update the currency or receiver details.

Transfers from Türkiye are paused today. But don’t worry, they should be back on the next working day.

You're aiming high! Let’s try a smaller amount for now.

Please update the currency or receiver details.

Let’s try sending to another country instead.

Due to regulations, we can’t send money to this country right now. We’ll keep you posted if things change.

Let’s try sending to another country instead.

The amount is a bit too small for us. Try adding a little more.

Hmm, something’s not right. Try a different amount—or refresh this page.

Ajunge în 30 de minute

Străzile Regatului Unit dezvăluie povești bogate despre istorie, despre cultură și farmecul lor poți fi extrem de captivant. Totodată, în societatea britanică traiul zilnic este foarte alert și solicitant, însă este important ca pe lângă activitățile obișnuite să acorzi o atenție sporită și măsurilor de siguranță ce pot fi aplicate în caz de furturi, agresiuni sau alte situații de risc.

Nu este un secret faptul că în Regatul Unit infracționalitatea are o rată destul de ridicată și există un pericol privind potențialul de atac terorist, în special în orașele mari. Marea Britanie este în general o țară sigură, însă statisticile recente evidențiază nevoia de o mai mare conștientizare și de pregătire a populației. Aceasta nu pentru a insufla frică, ci pentru a avea mai multe informații despre recomandările furnizate de poliție și de către MI5, Serviciul de Securitate Internă, ca un pas esențial de siguranță într-o țară cu pericole inerente.

Din fericire, recent, în Anglia și în Țara Galilor rata infracționalității a înregistrat cel mai scăzut nivel din toate timpurile, conform datelor de la Oficiul Național de Statistică. Raportul menționează că incidența de infracțiuni violente a înregistrat o scădere semnificativă de 28% în anul care s-a încheiat în iunie 2023. În schimb, infracțiunile de furt înregistrate de poliție au crescut cu 25%. De asemenea, conform datelor ONS, cele mai ridicate niveluri de infracțiuni cu cuțite din Marea Britanie au fost înregistrate la Poliția Metropolitană din Londra, Poliția din West Midlands și Poliția din Greater Manchester.

Cum să te protejezi împotriva furturilor

Polițiștii sunt deseori văzuți pe străzi, dar este important ca fiecare persoană să aibă câteva cunoștințe, așa cum sunt menționate pe pagina MetPolice, despre cum pot fi prevenite furturile și agresiunile.

La bancomat – Pentru a te proteja împotriva furtului la bancomat, privește cu atenție zona în care te afli și verifică dacă aparatul are semne de manipulare. Dacă sunt dispozitive atașate, contactează poliția și banca pe care o folosești. Fii vigilent, protejează-ți PIN-ul și nu lăsa să îți fie distrasă atenția.

Protejează-ți telefonul și datele personale – Evită să trimiți mesaje în timp ce mergi și nu sta foarte aproape de stradă, ci mai degrabă lângă o clădire sau lângă un perete. Foloseșteopțiunea hands-free pentru a nu fi nevoie să scoți telefonul și activează setările de securitate de blocare și autentificare biometrică prin recunoașterea feței și amprenta digitală. Există și alte opțiuni precum data wiping, de ștergere a datelor sau instalarea unor aplicații antifurt. De asemenea, poți să îți identifici numărul

IMEI al telefonului, formând *#06# și apoi poți da acest număr companiei de telefonie pe care o folosești în cazul în care îți este furat telefonul. Totodată, îți poți salva datele într-o bază de date acreditată. Și nu în ultimul rând, prioritizează-ți siguranța, evitând să te confrunți cu un hoț care poate deveni extrem de agresiv. Bunul poate fi înlocuit, tu nu.

Atenție la hoții de telefoane de pe biciclete și mopede – În special în zone aglomerate, în apropierea centrelor comerciale și a locațiilor unde sunt organizate concerte, hoții operează când victimele nu sunt atente, furând telefonul de la spate sau smulgându-l din mână din stradă, când sunt pe bicilete, mopede și trotinete electrice. Un interval de timp cu risc sporit este între orele 6 și 10 seara. Atunci când mergi pe trotuar, lângă stradă, de preferat este ca mașinile să vină din față. În acest fel vei observa mai ușor dacă cineva se apropie de tine.

Hoții de buzunare și alte bunuri-Este întotdeauna bine să fii atent la persoanele din jurul tău. Magazinele aglomerate și zonele frecventate de turiști sunt locuri ideale pentru hoți care sustrag bunuri și dispar rapid în mulțime. Ține cumpărăturile scumpe și produsele de brand într-un mod cât mai discret. Țineportofelul, cardurile, telefonul și alte bunuri de valoare în buzunare din față sau în genți cu fermoarul închis. Iar când iei o pauză de shopping, nu lăsa niciodată telefonul, portofelul sau geanta pe masă într-un restaurant sau într-o cafenea cu terasă afară.

Dacă constați că ai fost furat de un hoț de buzunare, sfatul poliției este să o spui cu voce tare pentru a-i alerta și pe cei din jur.

Atenție la polițiștii falși – Protejează-te de hoți care pretind că sunt polițiști. Dacă ești oprit de cineva care poartă haine obișnuite și spune că este ofițer de poliție, ține minte că întodeauna un polițist adevărat îți va spune motivul pentru care te-a oprit, îți va arăta legitimația cu poza, numele, numărul de identificare și nu îți va cere niciodată numărul PIN sau bani cash. Detaliile ofițerului pot fi verificate sunând poliția la 101.

Toți cei care se mută în Marea Britanie sunt în căutarea unei vieți mai bune. Conștientizăm importanța legăturilor cu familia și prietenii lăsați în România, de aceea punem la dispoziție cel mai bun serviciu de transfer de bani între Marea Britanie și România, cu costuri reduse și tranzacții rapide.

Cum să te protejezi în caz de urmărire și de hărțuire

Urmărirea și hărțuirea cuprind comportamente repetate care induc frică, suferință sau un sentiment de amenințare. Indiferent de tipul sau identitatea victimei, aceste acțiuni sunt considerate infracțiuni în conformitate cu Legea privind protecția împotriva hărțuirii din 1997. Hărțuirea se poate manifesta prin diferite mijloace, cum ar fi hărțuirea la școală sau la locul de muncă, urmărirea cibernetică, comportamentul antisocial, trimiterea de mesaje abuzive sau nedorite, cadouri și apeluri telefonice intruzive, scrisori, e-mailuri sau vizite.

Hărțuirea sexuală, identificată ca o formă de discriminare în conformitate cu Legea privind egalitatea din 2010, implică comportamente care încalcă demnitatea sau creează un mediu intimidant, atât online, cât și offline. Printre exemple se numără comentariile sexuale, folosirea numelor derogatorii, comunicările sexuale nedorite, distribuirea de conținut explicit și presiunea exercitată asupra cuiva pentru acte sexuale.

Stalking, o formă mai agresivă de hărțuire, se caracterizează printr-o urmărire obsesivă a țintei. Stalkerul poate fi cineva cunoscut victimei, cum ar fi un fost partener, un fost prieten sau un străin. Comportamentele de urmărire cuprind urmărirea cuiva în mod regulat, vizitele nejustificate la domiciliu, monitorizarea utilizării internetului, interferența proprietății și furtul de identitate. Recunoscut după semnele de avertizare de a fi obsesiv, nedorit și repetat, urmărirea este o infracțiune gravă.

Spațiile online sunt, de asemenea, un teren propice pentru urmărire și hărțuire, implicând activități precum obținerea de informații personale, comunicarea prin diverse canale, deteriorarea reputației, spam-ul, amenințările de a distribui informații sau imagini private. Dacă te confrunți cu astfel de comportamente, toate victimele sunt încurajate să raporteze sau să solicite sfaturi de la National Stalking Helpline, linia de asistență națională în caz de urmărire.

La TransferGo, îți oferim garanția că banii tăi ajung rapid și în   siguranță la cei dragi. Și îți mai oferim ceva. Respectul pentru lupta ta pentru că știm cât Valorezi pentru România! Descarcă-ți aplicația TransferGo și alătură-te celor peste 3,5 milioane de utilizatori din întreaga lume!

Vigilență sporită în spațiile aglomerate

Reprezentanții poliției îndeamnă oamenii să fie vigilenți în timp ce se află în zone aglomerate, mai ales în zilele de sărbătoare când publicul se adună în număr mare pentru a celebra diferitele ocazii. Comandantul Dominic Murphy, șeful unității antiteroriste din cadrul Poliției Metropolitane a declarat pentru BBC că din cauza aglomerării excepționale a Londrei în zilele festive, ofițerii au atenția sporită. De asemenea, încurajează oamenii să fie vigilenți, să aibă încredere în instinctele lor și să raporteze orice cred că este suspect, online sau să contacteze poliția apelând 999 sau numărul pentru situații  de risc antiterorist la 0800 789 321. Conform Poliției Metropolitane aproximativ o cincime din cele 13.000 de rapoarte naționale adresate unității antiteroriste au fost deosebit de utile pentru investigații, iar multe „au o legătură semnificativă cu Londra”.

Sunt 5 niveluri de amenințare teroristă

Regatul Unit al Marii Britanii are cinci niveluri de amenințare teroristă, așa cum au fost stabilite de Joint Terrorism Analysis Centre (JTAC) și de Serviciul de Securitate Internă (MI5). Primele înregistrări au fost făcute începând din luna august 2006.

Nivelul scăzut înseamnă că un atac este foarte puțin probabil. Nivelul moderat înseamnă că un atac este posibil, dar puțin probabil. Substanțial, un atac este posibil. Sever, un atac este foarte posibil, iar la nivelul critic un atac este foarte probabil în viitorul apropiat.

În Anglia, în Țara Galilor și în Scoția nivelul de amenințare este substanțial, iar în Irlanda de Nord riscul este mai ridicat, fiind la nivel sever.

Indicii care îți pot trezi suspiciuni despre un posibil atac

Locurile aglomerate, evenimentele, transportul public și punctele turistice din toată țara pot fi potențiale locații unde să aibă loc incidente și atacuri. Ce recomandă poliția este ca atunci când ceva ți se pare suspect să raportezi posibila activitate teroristă. Indicii care îți pot trezi suspiciuni sunt: 

  • Oameni care stau un timp îndelungat în mașini staționate și privesc clădiri sau structuri.
  • Vehicule care se deplasează foarte încet pe lângă clădiri publice, structuri sau poduri, ori care sunt parcate suspect.
  • Persoane care fotografiază, înregistrează video sau iau notițe ale unor detalii de securitate
  • Oameni care sunt atenți pentru o lungă perioadă la angajați, la vizitatori, la intrări, ieșiri, inclusiv la ieșiri de urgență, scări și holuri fără un motiv aparent.
  • Persoane care adresează întrebări neobișnuite sau cer detalii despre structura unei clădiri, despre operațiunile de business, despre securitate sau parcare fără a menționa un motiv întemeiat.

Ce poți face?

Reprezentanții MetPolice recomandă ca în cazul unui pericol iminent să fugi, să te ascunzi și să suni la poliție. Deși aceste incidente sunt rare, știind ce să faci îți sporești șansele pentru a rămâne în siguranță. Merită să urmărești și Stay Safe film, un video de câteva minute care furnizează informații concise de aplicat în situații limită.  

La final, dacă ți-a prins bine articolul și ai aflat ceva folositor din el,

dă-l mai departe printr-un share pe Facebook și WhatsApp,

sau orice alt mijloc de social media pe care-l folosești.

Despre autor

TransferGo Team

TransferGo is here to make your life easier. Whether you’re paying bills, supporting family, helping businesses or dealing with emergencies—we want you to be able to make fast, low-cost money transfers safely and securely. We want to make a tangible difference to your lives, reward your hard work, and help every one of you become more prosperous. How? By making global money transfers as simple as sending a text.

Invită-ți prietenii la TransferGo, câștigă 20£