TransferGo
06.04.2023 | 8min
Dacă indemnizația pentru creșterea copilului o poate primi oricine, pentru indemnizația de maternitate (Mutterschaftsgeld) trebuie îndeplinite următoarele condiții din partea mamei:
- Să fie angajată
- Să aibă o asigurare medicala de stat (gesetzliche Krankenversicherung)
Indemnizația pentru maternitate este acordată pe o perioadă de 6 săptămâni înainte de naștere și 8 săptămâni după naștere, aceasta fiind numită perioada de protecție.
Care este valoarea la indemnizația de maternitate?
Valoarea indemnizației de maternitate se calculează după venitul pe ultimele 3 luni înainte de perioada de protecție, dar nu va fi mai mare de 13 euro pe zi, adică poate avea o valoare maximă de 390 de euro. Dacă am avut salariul net mai mare decât acesta, vom primi o diferență de la angajator.
Știm că mutarea într-o altă țară înseamnă multe eforturi.
Înseamnă curajul de a pleca și de a fi departe de cei dragi.
Și tocmai de aceea, te ajută să știi că banii tăi sunt în siguranță. Transferă bani simplu, rapid și fără comisioane bancare exagerate în România și nu numai.
Cum putem aplica pentru indemnizația de maternitate?
Aplicația pentru indemnizația de maternitate se face la casa de asigurare medicală, în scris. Pentru aceasta, avem nevoie de la medic de o hârtie cu confirmarea datei probabile a nașterii. Această hârtie o vom primi în dublu exemplar, una este pentru casa de asigurări de sănătate, iar cea de-a doua pentru angajator.
După ce am trimis hârtiile la angajator și casa de asigurări de sănătate, ei vor comunica între ei despre valoarea pe care fiecare trebuie să o plătească. Nu uitați să vă treceți contul bancar pe hârtia pe care o trimiteți casei de asigurări de sănătate.
După naștere, trebuie trimisă o copie a certificatului de naștere către casa de asigurări de sănătate, pentru a putea beneficia de indemnizație și în cele 8 săptămâni de după naștere. Foarte important de menționat este că valoarea indemnizației de maternitate va fi calculată la indemnizația de creștere a copilului pentru primele două luni de după naștere.
Cât timp pot beneficia de indemnizația de maternitate de la asigurarea obligatorie de sănătate?
Beneficiați de indemnizație de maternitate pentru perioadele de protecție a maternității, precum și pentru ziua nașterii. În mod normal, perioadele de protecție a maternității încep cu 6 săptămâni înainte de naștere și se încheie la 8-12 săptămâni după naștere.
De asemenea, veți primi indemnizație de maternitate dacă ați beneficiat de indemnizație de boală înainte de începerea perioadei de protecție. Chiar dacă vă îmbolnăviți în timpul perioadei de protecție a maternității, veți continua să primiți indemnizația de maternitate.
Sunt în continuare asigurat în cadrul sistemului de asigurări de sănătate?
Dacă ați fost angajată cu plata contribuțiilor de asigurări sociale înainte de începerea perioadei de protecție, rămâneți asigurată prin lege în cadrul sistemului legal de asigurări de sănătate pe perioada în care aveți dreptul la sau primiți indemnizația de maternitate. Nu trebuie să plătiți contribuții pentru indemnizația de maternitate.
Chiar dacă sunteți asigurat în mod voluntar în sistemul legal de asigurări de sănătate, primirea indemnizației de maternitate stabilește scutirea de contribuții pentru salariul sau venitul din muncă supus contribuției înainte de primirea prestațiilor, în măsura și pe perioada în care acesta încetează; contribuțiile minime legale nu sunt datorate în aceste cazuri pe durata primirii prestațiilor.
La TransferGo, îți oferim garanția că banii tăi ajung rapid și în siguranță la cei dragi. Și îți mai oferim ceva. Respectul pentru lupta ta pentru că știm cât Valorezi pentru România! Descarcă-ți aplicația TransferGo și alătură-te celor peste 3,5 milioane de utilizatori din întreaga lume!
Unde pot solicita indemnizație de maternitate dacă nu sunt acoperită de o asigurare legală?
În cazul în care, la începutul perioadei de protecție de șase săptămâni înainte de naștere, nu sunteți membră a unei case de asigurări legale de sănătate, dar sunteți asigurată în mod privat sau aveți o asigurare familială la o casă de asigurări legale de sănătate, veți primi o indemnizație de maternitate de la Oficiul Federal de Securitate Socială în anumite condiții.
Femeile care au încheiat o asigurare privată de indemnizație zilnică de boală (în special cele care desfășoară activități independente) au dreptul la plata indemnizației zilnice de boală convenite în timpul concediului de maternitate, ca urmare a modificărilor aduse Legii privind contractul de asigurare, în cazul în care nu lucrează sau lucrează doar într-o măsură limitată în această perioadă.
Trebuie să se țină seama de perioadele de așteptare convenite prin contract. Cereți detalii de la compania dumneavoastră privată de asigurări de sănătate.
Pot beneficia de indemnizație de maternitate dacă primesc indemnizație de șomaj?
Dacă primiți indemnizație de șomaj la începutul perioadei de protecție a maternității, veți primi indemnizația de maternitate de la fondul legal de asigurări de sănătate.
În acest caz, indemnizația de maternitate este la fel de mare ca și indemnizația de șomaj pe care ați primit-o înainte de perioada de protecție a maternității. Acest lucru se aplică și în cazul în care primiți indemnizația de șomaj pentru că urmați un curs de formare profesională subvenționat.
Când și cum pot beneficia de suplimentul angajatorului la indemnizația de maternitate?
Indemnizația angajatorului este un supliment la indemnizația de maternitate dacă salariul mediu net pe zi este mai mare de 13 euro. Acest lucru se datorează faptului că indemnizația de maternitate de la fondul de asigurări de sănătate este de maximum 13 euro pe zi.
În cazul în care salariul mediu net pe zi este mai mare de 13 euro, aveți dreptul la indemnizația de maternitate a angajatorului. Această indemnizație compensează pierderea de venit pe care o suferiți în timpul perioadei de protecție a maternității, adică în timpul interdicției legale de a lucra.
Care este valoarea suplimentului plătit de angajator?
Suplimentul angajatorului la indemnizația de maternitate se calculează individual. Acesta se bazează pe salariul mediu zilnic pentru ultimele 3 luni calendaristice înainte de începerea perioadei de protecție a maternității, înainte de naștere.
Această perioadă începe cu 6 săptămâni înainte de data preconizată a nașterii. Angajatorul dumneavoastră este obligat să plătească această indemnizație dacă salariul dumneavoastră mediu net zilnic înainte de începerea perioadei de protecție a maternității este mai mare de 13 euro. Aceasta înseamnă de la un salariu net lunar de 390 de euro.
Cum pot solicita indemnizația de maternitate a angajatorului?
Puteți solicita suplimentul la indemnizația de maternitate de la angajatorul dumneavoastră. Mulți angajatori vor avea nevoie doar de o scrisoare informală. În cazul în care angajatorul dorește un certificat de sarcină, medicul sau moașa dvs. vă poate elibera unul. Costul acestuia este suportat de angajator.
Angajatorii sunt obligați să plătească indemnizația de maternitate. Cel mai bine este să vă întrebați angajatorul de ce informații are nevoie și cum este reglementat procesul de solicitare în cadrul companiei dumneavoastră.
Trebuie să vă adresați mai întâi casei de asigurări de sănătate pentru a beneficia de indemnizația de maternitate. Apoi puteți solicita alocația de maternitate de la angajatorul dumneavoastră.
Dacă urmează să te muți în Germania, poți vizita site-ul https://ajutorintegrare.eu/ pentru mai multe informații.
La final, dacă ți-a prins bine articolul și ai aflat ceva folositor din el,
dă-l mai departe printr-un share pe Facebook și WhatsApp,
sau orice alt mijloc de social media pe care-l folosești.
Citește și articolul de aici pentru a afla despre Copiii și cetățenia Germană
TransferGo
TransferGo is here to make your life easier. Whether you’re paying bills, supporting family, helping businesses or dealing with emergencies—we want you to be able to make fast, low-cost money transfers safely and securely. We want to make a tangible difference to your lives, reward your hard work, and help every one of you become more prosperous. How? By making global money transfers as simple as sending a text.