
Găsirea unui loc de muncă în Franța
Găsirea unui loc de muncă în Franța în 2025 devine mai accesibilă datorită cererii crescute în diverse sectoare și noilor oportunități oferite de economie. Piața muncii din Franța în 2025 se caracterizează printr-o revenire economică moderată, influențată de factori precum inovația tehnologică și schimbările demografice. Potrivit unei analize realizate de EuroBrussels, în zona euro se observă o creștere a încrederii consumatorilor și a mediului de afaceri, susținută de o piață a muncii robustă și o rată a șomajului scăzută, de 6% în 2023.
Începând cu 1 noiembrie 2024, salariul minim brut pe oră în Franța a fost stabilit la 11,88€, ceea ce corespunde unui salariu lunar brut de 1.801,80 €, pentru o săptămână standard de lucru de 35 de ore. Aceste reglementări se aplică tuturor angajaților, inclusiv celor detașați de companii străine, asigurând astfel un cadru echitabil pentru toți lucrătorii.

Dacă te-ai hotărât să îți încerci norocul în Franța, atunci foarte probabil ai nevoie să știi unde și cum ți-ai putea găsi un loc de muncă. În articolul de astăzi, vă prezentăm informațiile esențiale legate de găsirea unui loc de muncă în Franța.
Cuprins
Unde caut un loc de muncă în Franța?
În vederea găsirii unui loc de muncă, poți apela la:
- Portalul European pentru Ocupare – EURES
Consilierii EURES din cadrul Agenţiilor Naţionale pentru Ocuparea Forței de Munca acordă consiliere şi orientare profesională solicitanţilor de locuri de muncă. Procedura este de postare a CV-ului însoţit de domeniul şi statul care te interesează. Experţii EURES fac parte din cadrul Serviciului Public de Ocupare a Forţei de Muncă din fiecare Stat Membru:
- Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru România, şi, respectiv,
- Pole Emploi pentru Franţa.
Informaţii suplimentare pot fi consultate accesând site-ul www.eures.europa.eu.
- Prestatorul francez pentru Ocuparea Forţei de Muncă (Polê Emploi)
Informaţii suplimentare pot fi consultate accesând site-ul www.pole-emploi.fr.
- Agenţiile de muncă temporară (Agences d’intérim). Acestea percep comisionul de consultanţă din contribuţia angajatorului.
Informaţii suplimentare pe website-ul: www.prisme.eu.
În principiu, şi în cadrul Primăriilor sunt disponibile liste cu principalii furnizori pentru locuri de muncă.

Cum caut un loc de muncă?
Pentru identificarea unui loc de muncă în Franţa poţi contacta:
- În România: Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă – ANOFM
Strada Avalanşei, nr. 20-22, sector 4, Bucureşti; tel./fax: 004021.303.98.39;
Site web: www.anofm.ro si www.muncainstrainatate.anofm.ro.
- În Franţa: Prestatorul Francez pentru Ocuparea Forţei de Muncă (Polê emploi). Informaţii suplimentare pot fi consultate accesând site-ul www.pole-emploi.fr. sau se poate apela– 3949.
Firme de selecția și plasarea forței de muncă
Atenţie! Dacă te hotărăști să apelezi la o firmă ce are drept activitate principală „selecţia şi plasarea forţei de muncă”, trebuie să te adresezi inspectoratului teritorial de muncă în raza căruia firma îşi are sediul şi să ceri informaţii cu privire la:
- înregistrarea firmei la inspectoratul teritorial de muncă;
- sancţiunile aplicate, dacă a fost cazul.
Ce trebuie să conțină un contract de muncă în străinătate?
De asemenea, la semnarea unui contract individual de muncă în străinătate trebuie să verifici dacă acesta cuprinde cel puţin următoarele elemente:
- ţara de reşedinţă;
- denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresă, număr de telefon/fax etc;
- descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă;
- durata timpului de muncă şi de repaus;
- durata contractului individual de muncă;
- condiţiile de salarizare;
- condiţiile de transport si de de locuit;
- condiţiile de protecţie socială.
Persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate.
Fiecare inspectorat teritorial de muncă prezintă pe website-ul său lista societăţilor comerciale înregistrate având ca obiect de activitate plasarea forţei de muncă în străinătate. Conform legii, agentul de ocupare a forţei de muncă trebuie să:
- fie o societate românească ce are drept activitate principală selecţia și plasarea forţei de muncă în străinătate;
- dispună de spaţiul şi de dotările necesare pentru buna desfăşurare a activităţii;
- aibă încadrat în muncă personal cu experienţă în domeniul forţei de muncă;
- organizeze o bază de date care să cuprindă ofertele şi solicitările de locuri de muncă în străinătate, informaţii referitoare la condiţiile de ocupare a acestora şi la calificările şi aptitudinile solicitanţilor aflaţi în evidenţa lor;
- încheie cu persoane juridice, persoane fizice şi organizaţii patronale din străinătate, după caz, contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă. Totodată, contractele semnate trebuie să fie înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază îşi are sediul.
Contractele de mediere
Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a încheia cu cetăţenii români contracte de mediere. Aceste contracte trebuie să conţină, printre altele:
- elementele principale privind tariful de mediere;
- durata contractului
- modul de soluţionare a eventualelor litigii.
De asemenea, agenţii au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română.
La final, dacă ți-a prins bine articolul și ai aflat ceva folositor din el, dă-l mai departe printr-un share pe Facebook și WhatsApp, sau orice alt mijloc de social media pe care-l folosești.
Spor la bani de la noi de la TransferGo!
Articole populare
Invită-ți prietenii la TransferGo, câștigă 20£



