Declarația fiscală: cum vă declarați impozitul pe venit în Germania și unde primiți ajutor
La sfârșitul unui an calendaristic, puteți cere guvernului să verifice dacă ați plătit prea mult impozit pe venit. Pentru a face acest lucru, vă trimiteți declarația de impozit pe venit (Einkommenssteuererklärung, sau Steuererklärung pe scurt) la biroul fiscal. Pe baza cifrelor pe care le dați cu privire la veniturile dvs. reale și la cheltuielile financiare, administrația financiară poate verifică dacă aveți dreptul la o rambursare.
Dacă lucrați în Germania, plătiți între 14% și 42.5% impozit pe venit. Regulă este: cu cât venitul dvs. impozabil este mai mare, cu atât rată de impozitare este mai mare. Cu toate că nu aveți obligația legală de a depune declarația de impozit dacă sunteți angajat și singurul venit pe care îl aveți este cel din salariu, fără îndoială merită să o faceți: conform datelor de la Oficiul Federal de Statistică, nouă din zece contribuabili primesc bani înapoi. În medie, primesc o restituire de aproximativ 1.000 de euro.
CUM COMPLETAȚI DECLARAȚIA DVS. FISCALĂ
Puteți lua formularele de declarație fiscală pe hârtie de la administrația financiară de care aparțineți (Finanzamt) sau le puteți descărca de pe pagină web al biroului fiscal și le puteți imprima. Dacă aveți întrebări generale referitoare la declarația de venit, administrația dvs. financiară vă oferă asistență local, dar și telefonic.
- Pe pagină finanzamt24.de introduceți localitatea dvs. (Wohnort) și/sau codul poștal (Postleitzahl) pentru a găși biroul fiscal de care aparțineți: www.finanzamt24.de
- Pe pagină formulare-bfinv.de gășiți în secțiunea din dreapta ,,Einkommensteuer 2020/2019 mit allen Anlagen” – formulare de declarație de venit pentru 2020/2019 cu toate anexele
De asemenea, vă puteți declara impozitul online. Puteți face acest lucru prin intermediul portalului de internet Elster pus la dispoziție de către administrația germană. Este necesar să vă înregistrați în prealabil pe www.elster.de. Pentru acesata, veți avea nevoie va să cunoașteți numărul de identificare fiscală (Steuer-Identifikationsnummer sau IdNr).
SFAT: Majoritatea paginilor web ale instituțiilor oficiale au o secțiune numită ,,Leichte Sprache”. Aici veți găsi informația de care aveți nevoie în limbaj simplu, care este mult mai ușor de înțeles. Vă sfătuim să vă îndreptați către secțiunea ,,Leichte Sprache” de pe www.elster.de, până când stăpâniți mai bine limba germană.
- Pagină Elster Leichte Sprache este aici: www.elster.de/elsterweb/infoseite/leichte_sprache
Mai mult decât atât, găsiți informații detaliate și complete despre cum funcționează portalul Elster și pe platforma financiară finaztip.de la www.finanztip.de/elster (în limba germană)
Ce specificați în declarația fiscală?
În declarația fiscală, specificați cât ați câștigat în ultimul an și cât impozit pe venit, suprataxa de solidaritate și, dacă este cazul, impozitul bisericesc, a plătit angajatorul dvs. la biroul fiscal în numele dvs.
Angajatorul dvs. vă va informa în mod normal cu privire la aceste cifre odată ce anul fiscal (calendaristic) să încheiat. Acest lucru se face într-o declarație separată: o imprimare a certificatului electronic de impozit pe venit. Apoi, ar trebui să introduceți aceste cifre în declarația dvs. fiscală.
Anumite cheltuieli pot micșora suma impozitului pe care îl aveți de plătit statului german. Și pe acestea ar trebui să le introduceți în declarația dvs. fiscală. Astfel de costuri includ, de exemplu:
- Cheltuieli pentru mutarea casei din motive profesionale, inclusiv din străinătate;
- Costurile aplicării pentru locuri de muncă, inclusiv din străinătate;
- Cheltuieli pentru deplasarea la serviciu;
- Costurile schemelor de pensii private.
NOTĂ: Este important să păstrați copii ale chitanțelor drept dovadă a tuturor cheltuielilor/ costurilor pe care le-ați avut în perioada 1 ianuarie-31 decembrie a anului în cauză (anul pentru care depuneți declarația).
UNDE PUTEȚI PRIMI AJUTOR LA COMPLETAREA DECLARAȚIEI
Asistenta consultativă
Dacă aveți nevoie de ajutor la completarea declarației de venit, vă puteți adresa unui consilier financiar sau unui avocat. În acest caz apar costuri și nu oricine își permite astfel de cheltuieli.
Asistența consultativă este un beneficiu social gratuit pentru persoanele care nu își pot permite un consultant. Ajutorul oferit de către stat acoperă costurile de consiliere și costurile pentru servicii ale unui avocat.
Asociații de ajutor pentru impozitul pe venit
Și asociațiile de asistență pentru impozitul pe venit vă pot ajuta în cazul întrebărilor legate de impozit. Dacă nu doriți ori nu reușiți să faceți singur declarația, puteți obține îndrumări de la asociația de ajutor pentru impozitul pe venit, la un cost mult mai mic. Costul îl va reprezenta cotizația dvs. că membru de asociație.
Asociațiilor le este permis să consilieze angajații, funcționarii publici și pensionarii, dar nu și lucrătorii independenți și comercianții. Membrii lor beneficiază, de asemenea, de o prelungire automată a termenului de depunere a declarației fiscale..
Există aproximativ 800 de asociații de ajutor pentru impozitul pe venit în Germania. Acestea includ cele foarte mici care lucrează numai la nivel local, dar și cele foarte mari, cu sute de mii de membri și câteva mii de centre de consiliere la nivel național. Taxa anuală de membru este legată de venituri și, în funcție de asociație,, este în jur de 50 până la 400 de euro.
Puteți găsi un centru de consiliere în apropierea dvs. prin intermediul paginii de căutare a Bundesverband Lohnsteuerhilfevereine (BVL) – Asociația federală a asociațiilor de asistență fiscală în Germania
- Pagină de căutare BVL este aici: www.bvl-verband.de/lohnsteuerhilfevereine/beratungsstellensuche sau beratungsstellensuche.de
Dacă vrei să afli mai multe despre declarația fiscală (Steuererklärung) în Germania, îți recomandăm și acest articol, click aici!