Condiții de intrare în România din Regatul Unit: rezultat negativ la un test PCR pentru SARS-CoV-2 și măsura carantinei
Începând cu data de 1 ianuarie 2021, odată cu ieșirea Marii Britanii din UE și intrarea în vigoare noului Sistem de imigrare bazat pe puncte, condițiile de intrare și ședere în Regatul Unit s-au schimbat.
Mai mult decât atât, contextul COVID a dus la implementarea unor condiții stricte de trecere dintr-o țară în altă pe teritoriul european.
Dacă în articolul de aici va informam de condițiile de intrare în Regatul Unit din România, mai jos va prezentăm condițiile la zi de intrare în România din Regatul Unit.
CE CONDIȚII LA ZI DE INTRARE ÎN ROMÂNIA DIN REGATUL UNIT EXISTĂ ?
Conform Ultimei hotărâri adoptate pe acest subiect de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) la data de 11.02.2021, există următoarele condiții de intrare pe teritoriul național:
La intrarea în România, persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord:
- au obligația prezentării certificatului unui test RT-PCR negativ, pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte – și
- intră în carantină la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile
Perioada de 72 de ore (3 zile) este calculată în raport cu dată:
- îmbarcării, dacă veți călători cu mijloace de transport în comun – sau
- intrării pe teritoriul României, dacă veniți cu mașina proprie.
Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 trebuie prezentat sub formă unui document în limba română și în limba engleză, în format fizic sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate.
NOTĂ (preluare din Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021):
Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian sau rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
- rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau,
- efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la dată îmbarcării sau,
- faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la dată îmbarcării. Dovadă confirmării se realizează cu documente medicale că de exemplu: test RT-PCR pozitiv la dată diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative
HOTĂRÂREA nr. 9 din 11.02.2021 este disponibilă integral la pagină de internet: cnscbt.ro/index.php/lex/2267-hotărâre-cnsu-nr-9-din-11-02-2021/file
MĂSURĂ CARANTINEI LA DOMICILIU
Lista țărilor pentru care se instituie măsura carantinei
Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat (zona galbenă) pentru care se instituie măsura carantinei la domiciliu/locația declarată pentru 14 zile pentru cetățenii care sosesc în România este aprobată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).
Marea Britanie se află pe această listă.
Lista se actualizează periodic de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Ultima actualizare a fost adoptată la 19.02.2021 prin Hotărârea de Guvern nr. 11 din 19.02.2021.
Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat (zona galbenă) este disponibilă aici:
cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19
HOTĂRÂREA nr. 11 din 19.02.2021 este disponibilă la pagină de internet:
cnscbt.ro/index.php/lex/2284-hotărârea-cnsu-nr-11-din-19-02-2021/file
Mai multe informații găsiți la următoarele pagini de internet ale guvernului britanic: (în limba engleză)
- gov.uk/foreign-travel-advice/românia (Travel to România may be subject to restrictions)
- gov.uk/foreign-travel-advice/românia/entry-requirements
SFAT: Cu ajutorul aplicației ,,Google Traducere pentru ,,Google Chrome”, puteți citi în limba română aproape orice website în limba engleză. Extensia ,,Google Traducere” traduce în limba română o pagină în limba engleză. Va sfătuim să o vă folosiți cu încredere! Căutați “google traducere google chrome” pentru a o găsi și instala.
În plus, datele de contact ale misiunilor României în Marea Britanie:
- Ambasada României la Londra: londra.mae.ro/contact
- Consulatul General al României la Manchester: manchester.mae.ro/contact
- Consulatul General al României la Edinburgh: edinburgh.mae.ro/contact
Contact CNSCBT:
- Telefon fix: (+40 21) 317 9702 (+40 21) 318 3612
- Telefon mobil: (+40 74) 451 0640
- Pagină web: https://www.insp.gov.ro/cnscbt