Blog
Viața în străinătate
Munca în străinătate

Tu știi care sunt tipurile de beneficii sociale în Marea Britanie?

8 Min de citit
Calculator placeholder

Trimite din

Popular

All countries

Rată de schimb

– – –

GBP 1 = NGN 2030.28232

Taxă de transfer

Gratuit – – – 0.99 0.99 USD

Destinatarul primește

Popular

All countries

Please update the currency or receiver details.

Transfers from Türkiye are paused today. But don’t worry, they should be back on the next working day.

You're aiming high! Let’s try a smaller amount for now.

Please update the currency or receiver details.

Let’s try sending to another country instead.

Due to regulations, we can’t send money to this country right now. We’ll keep you posted if things change.

Let’s try sending to another country instead.

The amount is a bit too small for us. Try adding a little more.

Hmm, something’s not right. Try a different amount—or refresh this page.

Ajunge în 30 de minute

Departamentul pentru Muncă și Pensii (Department for Work and Pensions – DWP) are responsabilitatea generală pentru cea mai mare parte a sistemului de prestații sociale din Marea Britanie. Astfel, DWP oferă pensia de stat, precum și o serie de ajutoare pentru persoanele aflate în vârstă de muncă sau în condiții de invaliditate și de boală.

Aproximativ 20 de milioane de persoane primesc indemnizații de securitate socială în UK, Departamentul pentru Muncă și Pensii fiind responsabil pentru mai multe cheltuieli decât orice alt alt departament al guvernului britanic: 220 de miliarde de lire sterline în anii 2020/21.Cu toate acestea, DWP nu este singurul departament guvernamental care administrează acordarea de beneficii sociale.

Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC) are responsabilitatea pentru creditele fiscale, precum și pentru alocațiile pentru copii. În completare, autoritățile locale administrează ajutoarele pentru locuințe.

Citește cu încredere mai departe pentru a afla pentru ce este securitatea socială și care sunt tipurile de beneficii în Marea Britanie.

Aici la TransferGo vrem să îți facem viața departe de casă cât mai ușoară. Nu doar prin costurile noastre de transfer, care sunt printre cele mai mici pe care le poți avea atunci când transferi bani online și prin siguranța pe care ți-o oferim, dar și prin toate aceste informații pe care le pregătim pentru tine.

Tipuri de beneficii în funcție de baza de plată

O metodă obișnuită, utilizată de Departamentul pentru Muncă și Pensii, este de a defini prestațiile în funcție de baza de plată a acestora:

Beneficiile în funcție de venituri

Beneficiile sociale în funcție de venituri sunt plătite numai persoanelor care au venituri și resurse financiare limitate. Ele sunt denumite și prestații „legate de venituri” sau de „asistență socială”.

Acestea includ:

  • Creditul universal (Universal Credit) 
  • Ajutorul pentru venit (Income Support)
  • Alocația pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă (Income-based Jobseeker’s Allowance)
  • Alocația pentru ocuparea forței de muncă și sprijin (Income-related Employment and Support Allowance)
  • Creditul de pensie (Pension Credit)
  • Alocația pentru locuință (Housing Benefit)
  • Creditele fiscale (Tax Credits) sunt, de asemenea, legate de venit. Spre deosebire de aceste alte prestații însă, nu iau în considerare capitalul deținut de solicitanți.

Beneficiile bazate pe contribuții

Dreptul la beneficii sociale bazate pe contribuții depinde de faptul că persoana a îndeplinit condițiile de contribuții la asigurările naționale sau credite. De obicei, acestea sunt legate de un loc de muncă plătit. Indemnizațiile bazate pe contribuții sunt denumite uneori „prestații sociale” sau „asigurări sociale”. 

Beneficiile bazate pe contribuții includ:

  • Pensia de stat (The State Pension)
  • Alocația contributivă „New Style” pentru ocuparea forței de muncă și asistență (Employment and Support Allowance)
  • Alocația pentru șomaj / persoane aflate în căutarea unui loc de muncă (Jobseeker’s Allowance)

Beneficiile care nu sunt bazate pe contribuții și care nu sunt legate de venit

Indemnizațiile care nu sunt bazate pe contribuții și care nu sunt legate de venit nu depind de istoricul contribuțiilor sau de resursele beneficiarilor. În general, acestea sunt plătite anumitor categorii de solicitanți care se consideră că au nevoie sau merită un sprijin financiar suplimentar. Ele sunt denumite uneori prestații „pe categorii” (categorical benefits)

Printre exemple se numără:

  • Alocația pentru copii – plătită familiilor cu copii (Child Benefit)
  • Alocația de asistență (Attendance Allowance)
    Alocația de subzistență pentru persoane cu handicap (Disability Living Allowance)
    Plata pentru independență personală (Personal Independence Payment) 
  • Alocația pentru îngrijitori – plătită îngrijitorilor cu normă întreagă ai persoanelor cu handicap (Carer’s Allowance)

Știm că mutarea în Marea Britanie înseamnă multe eforturi. Înseamnă curajul de a pleca și de a fi departe de cei dragi. Și tocmai de aceea, te ajută să știi că banii tăi sunt în siguranță dacă ai nevoie să faci un transfer de bani simplu, rapid și fără comisioane bancare exagerate în România și nu numai.

Tipuri de beneficii în funcție de grupul de beneficiari

Beneficiile sunt adesea clasificate în funcție de grupul pe persoane pe care sunt gândite să le ajute. Aceste categorii includ:

  • persoanele în vârstă
  • familii cu copii
  • persoane cu handicap și probleme de sănătate
  • șomeri
  • familii cu venituri mici
    persoanele care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale

Tipuri de beneficii în funcție de scopul beneficiului

O altă modalitate de clasificare a beneficiilor este de a lua în considerare scopul acestora. Spre exemplu, indemnizațiile de înlocuire a venitului sunt destinate să compenseze o persoană care nu poate să muncească, din diverse motive. Există astfel o gamă largă de situații în care este necesar ca venitul unei persoane să poată fi susținut. De exemplu:

  • șomaj – sprijinit prin prestații cum ar fi alocația pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă (Jobseeker’s Allowance).
  • bătrânețe – prin intermediul prestațiilor pentru pensionari, cum ar fi pensiile de stat și creditul de pensie.
  • creșterea copilului – prin intermediul prestațiilor pentru părinții cu copii mici, cum ar fi ajutorul pentru venit și creditul universal.
  • boală și invaliditate – prin prestații cum ar fi ajutorul pentru încadrarea în muncă și alocație de sprijin.
  • maternitatea și sarcina – prin intermediul indemnizației legale de maternitate și al alocației de maternitate.
  • îngrijirea persoanelor cu handicap – prin intermediul alocației pentru îngrijitori și al ajutoarelor suplimentare din cadrul creditului universal.

Creditul universal este, de asemenea, o indemnizație de înlocuire a venitului. La el pot apela șomerii, precum și persoanele cu afecțiuni și handicapuri care le afectează capacitatea de muncă. De creditul universal pot beneficia, de asemenea, persoanele cu responsabilități de îngrijire.

La TransferGo, îți oferim garanția că banii tăi ajung rapid și în siguranță la cei dragi. Și îți mai oferim ceva. Respectul pentru lupta ta pentru că știm cât Valorezi pentru România! Descarcă-ți aplicația TransferGo și alătură-te celor peste 3,5 milioane de utilizatori din întreaga lume!

Indemnizații pentru acoperirea de costuri suplimentare

O altă categorie de prestații este destinată să asigure costurile suplimentare cu care se confruntă persoanele din cauza afecțiunilor de sănătate sau a dizabilităților. Acestea includ:

  • Indemnizația de subzistență pentru persoanele cu handicap (Disability Living Allowance) – pentru a ajuta la acoperirea costurilor suplimentare de îngrijire și mobilitate pentru copiii cu vârsta sub 16 ani.
  • Plata pentru independență personală (Personal Independence Payment) – pentru a ajuta la acoperirea costurilor suplimentare de îngrijire și mobilitate pentru persoanele în vârstă de muncă. 
  • Alocația de asistență (Attendance Allowance) – pentru a ajuta persoanele care au depășit vârsta de pensionare oficială cu costurile de îngrijire sau de supraveghere.

Pentru ce este securitatea socială? 

Prin plata de prestații, pensii și credite fiscale, guvernele au încercat să urmărească simultan diverse obiective:

  • reducerea sărăciei,
  • menținerea și înlocuirea veniturilor,
  • redistribuirea veniturilor,
  • acoperirea costurilor suplimentare (cum ar fi cele legate de dizabilități și îngrijirea copiilor)
  • compensarea

Guvernele au urmărit, de asemenea, obiective economice și sociale mai largi, inclusiv încurajarea participării pe piața muncii, asigurarea stabilității veniturilor și stimularea economică în perioadele de criză.

La final, dacă ți-a prins bine articolul și ai aflat ceva folositor din el,
dă-l mai departe printr-un share pe
Facebook și WhatsApp sau orice alt mijloc de social media pe care-l folosești.

Citește și articolul de aici pentru a afla care sunt condițiile de obținere de viză de muncă în UK începând cu 1 ianuarie 2021


Spor la bani de la noi de la TransferGo

Despre autor

TransferGo Team

TransferGo is here to make your life easier. Whether you’re paying bills, supporting family, helping businesses or dealing with emergencies—we want you to be able to make fast, low-cost money transfers safely and securely. We want to make a tangible difference to your lives, reward your hard work, and help every one of you become more prosperous. How? By making global money transfers as simple as sending a text.

Invită-ți prietenii la TransferGo, câștigă 20£