Blog
Viața în străinătate
Munca în străinătate

Cum poți studia în UK dacă ești imigrant și muncești în același timp

7 Min de citit
Calculator placeholder

Trimite din

Popular

All countries

Rată de schimb

– – –

GBP 1 = NGN 2030.28232

Taxă de transfer

Gratuit – – – 0.99 0.99 USD

Destinatarul primește

Popular

All countries

Please update the currency or receiver details.

Transfers from Türkiye are paused today. But don’t worry, they should be back on the next working day.

You're aiming high! Let’s try a smaller amount for now.

Please update the currency or receiver details.

Let’s try sending to another country instead.

Due to regulations, we can’t send money to this country right now. We’ll keep you posted if things change.

Let’s try sending to another country instead.

The amount is a bit too small for us. Try adding a little more.

Hmm, something’s not right. Try a different amount—or refresh this page.

Ajunge în 30 de minute

În momentul de față, potrivit unei statistici prezentate de Ambasadă, aproximativ 10 mii de români sunt înregistrați ca studenți în Regatul Unit.
Vorbim de cei care au obținut burse de studiu, de cei care şi-au permis să plătească taxele de şcolarizare şi, mai nou, de mulți români veniți la muncă, care au profitat de un program absolut remarcabil pus la dispoziție de statul britanic, pentru ceea ce ei numesc „migrant workers”.
Un program gândit şi destinat celor care vor mai mult, care doresc să se ridice din condiția muncii mai puțin bine plătite, într-o societate care are mereu nevoie de personal calificat în foarte multe domenii.
De la business, IT, inginerie, contabilitate, până la sanătate, turism, arte şi multe-multe alte domenii.
Acum trei ani, după ceva ezitări, am intrat şi eu în acest program. A trebuit să demonstrez, cu acte, că lucrez (nu doar locuiesc) de cel puțin 3 luni în UK. „Lucrez” e un amănunt foarte important, deoarece programul este destinat doar celor care lucrează, full time sau part-time.
Am susținut apoi un interviu deloc dificil în limba engleză, în care a trebuit să vorbesc despre mine şi să spun de ce mi-aş dori să mă calific într-o anumită specializare.
Nimic de nivelul „Oxford sau Cambridge”, doar lucruri simple.
Odată îndeplinite aceste condiții, m-am calificat la un împrumut acordat prin programul guvernamental „Student finance”, care acoperea taxele şcolare la universitatea (poate fi şi colegiu sau altă formă de învățământ), pe care am ales-o, pe durata unui an. După fiecare an de studiu, aplicația se repetă, dar doar în formă electronică, fără interviu.
Pe lângă acoperirea taxelor de şcolarizare, poți beneficia şi de un împrumut care să te ajute cu aşa-numitele cheltuieli de întreținere (mentenance loan). În funcție de câştigul tău anual, ca persoană singură sau ca familie, de numărul de copii pe care îi ai în grijă şi de alte criterii, cum ar fi eventualele dizabilități, poți beneficia de sume cuprinse între 9 şi aproximativ 15 mii de lire, anual.
Totodată, statutul de student îți permite reduceri la transport (foarte scump în marile oraşe), council tax („taxa” pe locuință, chiar dacă este închiriată) şi o serie lungă de produse sau servicii, achiziționate de la numeroasele firme partenere în acest program.
Pentru foarte mulți dintre noi, cei înscrişi în acest program, atât reducerile, dar mai ales sumele primite pentru partea de întreținere sunt foarte importante. Faptul că poți munci şi studia în acelaşi timp, de regulă două seri şi o zi de weekend sau două zile „pline” pe săptămână, şi, pe lângă o calificare, poți obține şi un extravenit din asta, motivează foarte mult.
Când am început facultatea, în clasa mea eram undeva la 30 de români. Unii au dispărut după primele luni, dar cei mai mulți am rămas. De regulă, colegi cu vârste între 30 şi 50+.
Toți cei care am rămas suntem conştienți de şansa pe care o avem. Fără să fim atât de capabili încât să obținem o bursă, sau fără să avem norocul să provenim din familii care să aibă posibilitatea să plătească zeci de mii de lire pe taxe de şcolarizare, ni s-a oferit totuşi şansa să devenim studenți în UK şi să obținem o nouă calificare.
Cei mai mulți am păşit cu teamă în această nouă şi „târzie” etapă a vieții noastre. Cum o să facem față, cum o să ne descurcăm noi în sistemul educațional britanic?
Şi nu mică ne-a fost surpriza când, într-o zi, un profesor ne-a spus: sunteți cea mai bună clasă pe care am avut-o în ultimii ani.
Am zâmbit jenați, ca la un compliment foarte fals, dar profesorul a continuat: nu exagerez deloc şi apreciez toate eforturile pe care le faceți. Că veniți seara, după muncă, la ore, că vă implicați, că încercați să vă îmbunățiți limba, că sunteți respectuoşi. Apreciez toate lucrurile astea.
Şi tot acelaşi profesor ne-a spus, apoi alții şi alții după el: întrebați ce vreți să întrebați, spuneți ce aveți de spus, nu vă mai împiedicați de faptul că nu o spuneți perfect în engleză. Aveți mai multă încredere în voi!
Nouă, veniți dintr-un sistem pe care-l ştim cu toții, ne-a luat ceva timp să îndrăznim să nu mai stăm cu mâinile „la spate” şi să ridicăm două degete, numai dacă avem ceva „corect” de spus.
Acelaşi lucru vi-l recomand şi vouă, cei care îndepliniți condițiile pentru a vă putea înscrie la un colegiu sau universitate. Minim trei luni lucrate în UK (aplicantul sau partenerul aplicantului), cunoaşterea limbii la un nivel rezonabil. Acest nivel diferă de la şcoală la şcoală sau de la o formă de învățământ la alta. Uneori se poate începe şi cu aşa-numitul „an zero”, în care se pune mai mult accent pe îmbunățirea comunicării.
Ar mai fi de precizat că anul şcolar are o durată sensibil mai redusă decât  în România (în cazul meu, noiembrie-iunie), că împrumutul primit în perioada studiilor începe să se returneze doar din momentul în care câştigi, pe durata unui an, o suma mai mare decât un anumit prag stabilit de guvern (în momentul de față, aproximativ 27 de mii de lire) şi se returnează, de regula sume cuprinse între 60 şi 100 de lire lunar. În momentul în care, într-un an, nu mai atingi respectivul prag de venit, nu ți se mai opreşte nici o sumă de bani.
Mai multe detalii găsiți la o simplă căutare pe internet „studiază în Anglia”, „studiază în UK prin Student Finance” şi, în cazul în care aveți nevoie de ajutor, asistență, pentru a aplica, sunt numeroase agenții româneşti care vi le oferă gratuit, pentru că sunt plătite de colegii/universități.
Profitați de această şansă. Nu ştim cum se vor schimba lucrurile după Brexit. Aveți de câştigat nu doar o diplomă, ci experiența unui alt sistem de învățământ, îmbunătățirea limbii, mai multă încredere în voi şi, de ce nu, un viitor mai bun, prin toate lucrurile pe care le veți învăța, prin toate eforturile pe care le veți face.
Autor: Bogdan Cront

Despre autor

TransferGo Team

TransferGo is here to make your life easier. Whether you’re paying bills, supporting family, helping businesses or dealing with emergencies—we want you to be able to make fast, low-cost money transfers safely and securely. We want to make a tangible difference to your lives, reward your hard work, and help every one of you become more prosperous. How? By making global money transfers as simple as sending a text.

Invită-ți prietenii la TransferGo, câștigă 20£