Măsuri de siguranță atunci când căutați o locuință în Marea Britanie
Cea mai importantă achiziție pe care o fac oamenii în viață este de obicei aceea a unei locuințe. Tot mai mulți oameni preferă să închirieze în loc să cumpere un imobil, pentru a nu deveni prizonierii ratelor pe termen lung. Lucrătorii migranți și cei care se stabilesc în Marea Britanie sunt cu atât mai interesați de chirii, în contextul în care prețul de achiziție este de obicei foarte mare. Indiferent de tipul de contract pe care intenționează să îl semneze, este important să se respecte anumite măsuri de siguranță.
Multe persoane care în România dețin propria lor casă, trebuie să își caute o chirie în Marea Britanie, iar sistemul de închiriere este bine pus la punct. Chiar și așa, sunt anumite aspecte care trebuie înțelese pentru a se evită situațiile neplăcute ce pot rezulta din luarea unor decizii pripite. Ca întotdeauna, cel mai bun mod de a evita o greșeală este acela de a învăța din greselile altora. Proprietarii vor încerca întotdeauna să obțină maximum posibil din contracte, iar chiriașul are obligația să își cunoască drepturile cât mai bine.
Drepturi și Obligații ale Chiriașului
Proprietarii apartamentelor sau caselor au o serie de obligații față de chiriași, însă pot încerca să nu le respecte dacă aceștia din urmă nu își cunosc drepturile. Este recomadat să le cereți să vă arate documente precum dreptul de proprietate asupra locuinței și actul de identitate. În acest fel știți cu siguranță că plătiți bani celui care deține într-adevăr imobilul și nu veți avea probleme ulterior. Orice dubii aveți în privința proprietarului pot fi soluționate prin verificarea actelor dar și a plângerilor împotrivă persoanei.
Contractul de închiriere include o clauza prin care proprietarul poate să verifice starea apartamentului la un anumit interval de timp. Acest drept nu poate fi abuzat și respectivul nu poate să vină când vrea, și mai ales fără să anunțe. Chiriașul îi poate comunica proprietarului că nu este de acord cu vizitele inopinate iar acesta trebuie să se conformeze. În caz contrar poate fi acuzat de hartuire, care este o infracțiune penală. Este de asemenea interzis ca proprietarul să schimbe încuietorile usilor sau să oprească accesul la utilități.
Atenție la Contractul de Inchiriere
Chiriașii au mai multe drepturi, care decurg din contractul de închiriere și care sunt protejate de lege. Acest contract trebuie încheiat în formă scrisă și este așadar opozabil părților, iar el include multe detalii esențiale. Asigurați-vă că pe contract apare numele și prenumele părților, prețul de închiriere, dar și valoarea garanției, adresa locuinței sau durata contractului de închiriere. Chiriașul poate solicita să se introducă noi clauze în contract, evident în acord cu legile din Marea Britanie.
Orice întrebare aveți în calitate de potențial chiriaș, este foarte important să o adresați încă de la început pentru a evita orice neînțelegeri. Prețul chiriei, data la care trebuie plătită, cine este responsabil pentru reparații și întreținere și detaliile privitoare la procesul de inventariere sunt toate la fel de importante. Cei care se gândesc la posibilitatea de subînchiriere trebuie să obțină acordul proprietarului, altfel riscă să piardă garanția din cauza încălcării prevederilor contractului.