Locuri de muncă în Germania pentru migranții români cu studii superioare
Te-ai mutat recent în Germania și ești în căutarea unui loc de muncă într-o companie germană sau multinațională? Știm că poate fi dificil să începi să cauți un loc de muncă într-o țară străină, mai ales dacă nu vorbești limba germană fluent și ești limitat la locuri de muncă vorbitoare de limbă engleză. Cu toate acestea, avem vești bune! Dacă ai o calificare profesională sau studii superioare, experiență profesională anterioară și disponibilitatea de a aprofunda cunoștințele de limba germană, ai șanse mari să găsești un loc de muncă foarte avantajos în Germania, în special în anumite sectoare cu deficit de lucrători germani.
Ți-am pregătit un ghid în care îți explicăm tot ce trebuie să știi despre găsirea unui loc de muncă în Germania, atunci când ai studii superioare.
Cu o rată extrem de scăzută a șomajului, Germania este una dintre cele mai prolifice piețe de muncă din Europa de Vest. Sistemul german este unul foarte ofertant pentru lucrătorii calificați în științe, tehnologie, inginerie și matematică (STEM) și în domeniul sănătății, în special în sudul și estul Germaniei, întrucât aceste industrii au un deficit de forță de muncă locală, cu atât mai mult în timpul Pandemiei.
Cele mai căutate profesii în Germania în momentul de față sunt:
- developeri web, arhitecți de aplicații și programatori
- ingineri, electricieni și suport tehnic
- personal medical
- consultanți și analiști IT
- economiști și experți în managementul afacerilor
- account manageri și customer support
- asistenți de producție
- agenți și asistenți de vânzări
Cum găsești un loc de muncă în Germania?
Expatica
Pentru joburi axate pe limba engleză în Germania, poți consulta platforma Expatica, care oferă o selecție constant actualizată de locuri de muncă atât pentru vorbitorii de limbă engleză, cât și pentru vorbitorii de alte limbi, într-o gamă de sectoare diferite.
EURES
Poți căuta un loc de muncă în Germania și prin intermediul site-ului EURES (European Employment Services). EURES este o rețea de portaluri de locuri de muncă care face parte din Comisia Europeană și își propune să ajute libera circulație în SEE (Spațiul Economic European).
Site-uri pentru locuri de muncă în Germania
Locurile de muncă din Germania sunt adesea postate pe site-urile germane de angajare și recrutare (Jobbörsen), sau pe site-uri specializate în anumite industrii sau axate pe locuri de muncă în Germania pentru migranți:
General
Monster
JobStairs
Jobooh – locuri de muncă în startup-uri
Kimeta
Kununu
MeineStellenboersen
English-speaking jobs in Germany
Craigslist
English jobs
The Local
Toplanguage jobs
Specialist
Academics – joburi în cercetare și domeniul academic/științific
Jobware
Staufenbiel – internship-uri și joburi pentru proaspeți absolvenți de studii superioare
Stepstone
Predarea limbii engleze în Germania
Există o mulțime de oportunități de muncă în învățământ pentru vorbitorii de limba engleză în Germania, de la lucrul în școli de limbi străine, cursuri private și predarea limbii pentru personalul multinaționalelor germane. Ai nevoie de o diplomă și de experiență de predare, precum și o calificare TEFL. Poți căuta locuri de muncă TEFL verificând oferta de angajare a școlilor internaționale din Germania, școlilor de limbi străine din Germania sau universităților germane. De asemenea, poți oferi meditații private de limba engleză promovându-te în comunitățile pentru expați din Germania, de pe Facebook.
Website-urile companiilor
Multe joburi postate pe platformele de recrutare de forță de muncă se regăsesc și pe site-urile companiilor internaționale, atât în engleză, cât și în germană. Dacă știi deja în ce companii ai vrea să lucrezi, poți căuta direct pe site-urile lor, la secțiunea cariere/joburi.
Ambasade și consulate
Există și locuri de muncă în limba română, oferite de ambasada sau consulatul României în Germania, cu precădere în sectorul administrativ/de lucru cu publicul. Cu toate acestea, vei avea nevoie și de un nivel ridicat de limba germană, vorbit și scris.
Comunități online și social media
Poți încerca, nu în ultimul rând, să te conectezi cu alți profesioniști din domeniul tău de activitate prin grupurile de social media și prin LinkedIn. Cu precădere în perioada Pandemiei, când o mare parte din activitatea profesională are loc online, te poți înscrie pe grupuri ale platformei Meetup pentru a cunoaște oameni cu interese și aspirații similare și poți lua parte la evenimente de networking online. Nu știi niciodată pe cine ai putea întâlni și ce oportunități pot decurge din asta!
Prin urmare, piața de muncă pentru migranții cu studii superioare aflați în Germania oferă perspective pozitive de angajare, cu o compensație financiară adecvată experienței profesionale și industriei, și cu o serie de beneficii pe termen lung, despre care vom vorbi pe larg într-un articol viitor. E important să păstrezi o atitudine pozitivă, să ai o căutare focusată pe cuvinte cheie și pe jobul în care excelezi, și să fii deschis la a aprofunda limba și cultura germană de lucru.