Blog
Munca în străinătate

La ce să te aștepți când vrei să lucrezi în Marea Britanie în 2023

9 Min de citit
Calculator placeholder

Trimite din

Popular

All countries

Rată de schimb

– – –

GBP 1 = NGN 2030.28232

Taxă de transfer

Gratuit – – – 0.99 0.99 USD

Destinatarul primește

Popular

All countries

Please update the currency or receiver details.

Transfers from Türkiye are paused today. But don’t worry, they should be back on the next working day.

You're aiming high! Let’s try a smaller amount for now.

Please update the currency or receiver details.

Let’s try sending to another country instead.

Due to regulations, we can’t send money to this country right now. We’ll keep you posted if things change.

Let’s try sending to another country instead.

The amount is a bit too small for us. Try adding a little more.

Hmm, something’s not right. Try a different amount—or refresh this page.

Ajunge în 30 de minute

Dacă m-ar întreba cineva acum, în al șaptelea an de când locuiesc și lucrez în capitala Marii Britanii, să facă sau nu pasul de a se muta peste hotare pentru a câștiga mai mulți bani și pentru a își dezvolta cariera profesională, sfatul meu ar fi același pe care mi l-am dat și mie.


Când simți că ai făcut tot ce a depins de tine în țara natală și ai atins punctul maxim din acest punct de vedere, atunci mergi înainte cu mult curaj. Fii deschis la provocări, multe provocări!
În cazul în care atunci când pleci din România nu te relochezi printr-un transfer, o promovare sau nu ai securizat un post, sunt șanse să nu obții imediat jobul pe care ți-l dorești și la nivelul experienței și a studiilor tale.


Așteaptă-te să muncești mult. Îmi amintesc că am plâns după prima zi de lucru. Nu obținusem un post în domeniul pe care mi-l doream și m-am angajat temporar într-un magazin într-una dintre cele mai aglomerate zone din oraș, chiar înainte de perioada sărbătorilor de iarnă.


Așteaptă-te să aplici zeci, chiar sute de CV-uri fără să primești vreun răspuns. Așteaptă-te să simți că ai un succes când ești invitat la un interviu de angajare, chiar și dacă după câteva săptămâni de testări în final nu obții postul. Totuși, câștigi experiență și contează.
Așteaptă-te să ai și joburi pe care nu le-ai luat inițial în considerare, dar care îți plătesc facturile și îți deschid calea și mintea către alte oportunități.

Știm că mutarea într-o altă țară înseamnă multe eforturi. 

Înseamnă curajul de a pleca și de a fi departe de cei dragi.

Și tocmai de aceea, te ajută să știi că banii tăi sunt în siguranță. Transferă bani simplu, rapid și fără comisioane bancare exagerate în România și nu numai.

Poți concura cu sute de oameni pentru același post
Domeniul carierei este foarte vast și sunt câte persoane, atâtea povești, însă un lucru nu poate fi contestat. Piața locurilor de muncă în UK, în special în orașele mari, este extrem de competitivă. În Londra suntem aproximativ nouă milioane de oameni, mulți veniți din toate colțurile lumii, iar când aplici pe un post într-o companie mare, în mod obișnuit poți concura cu alte câteva sute de oameni care au aplicat pe același loc.


Eu m-am mutat din România deoarece îmi doream să mă dezvolt ca jurnalist și ca om de comunicare, iar Londra reprezenta una dintre cele mai ofertante metropole din Europa ca centru media, cultural și de afaceri în limba engleză. Pentru cei care au făcut deja pasul și s- au mutat în Marea Britanie, în mod cert exemplele variază pentru că fiecare are experiența lui.

345.000 de români trăiesc în UK
Românii reprezintă una dintre comunitățile străine cu cea mai rapidă creștere cu aproximativ 345.000 de persoane care sunt născute în România și trăiesc în UK, începând din 2020. Numărul este de patru ori mai mare comparativ cu situația din urmă cu zece ani. După Brexit, românii nu se mai pot stabili în Marea Britanie fără să solicite mai întâi o viză sau o schemă de rezidență precum EU Settlement Scheme despre care am menționat și în articolul anterior.

Deși nu am o statistică oficială cu privire la numărul românilor în funcție de industria în care activează, din ce am constatat, o foarte mare parte lucrează nu la birou, ci în HoReCa, industria ospitalității: hoteluri, restaurante, cafenele. Sunt recepționeri, ospătari, chefi, barista și își fac meseria foarte bine.


Am întâlnit români angajați în cluburi private de socializare unde lucrau în familie: soț, soție, cumnați la recepție și/sau la bar. Îmi spuneau că deși este obositor și stau ore în șir în picioare sunt destul de bine plătiți, câștigă extra și din partea clienților, pot economisi și contează că lucrează împreună mai ales când stau până la ore foarte târzii în noapte.

Sunt mulți români care lucrează la Amazon, unii preferând tura de noapte pentru că este mai bine plătită. Totuși, recent au fost anunțate mii de disponibilizări și deci situația este instabilă.

La TransferGo, îți oferim garanția că banii tăi ajung rapid și în   siguranță la cei dragi. Și îți mai oferim ceva. Respectul pentru lupta ta pentru că știm cât Valorezi pentru România! Descarcă-ți aplicația TransferGo și alătură-te celor peste 3,5 milioane de utilizatori din întreaga lume!

Am întâlnit români care sunt angajați ca asistenți de vânzări în magazine și pentru că în general sunt prietenoși, isteți și muncitori avansează ierarhic și devin manageri, apoi manageri regionali și chiar la sediul companiei. Alți români angajați în construcții, în securitate sau livrări.


Îmi vine în minte exemplul poștașului de la Royal Mail din zona unde locuiesc. Este din Sinaia și mare a fost bucuria când am constatat ca suntem “de-ai noștri”. Pentru că, realistic vorbind, și englezii sunt “de-ai lor”. Când vii de pe alte meleaguri este foarte posibil ca experiența ta profesională și studiile să conteze prea puțin, să muncești de “n” ori mai mult pentru a fii promovat și încercările sunt dure.  


Un alt exemplu de români pe care îi cunosc și am și lucrat împreună au studiat în Marea Britanie și s-au specializat în robotică și comunicare. Povestea lor mi se pare extraordinară. Au pornit un startup impresionant cu roboți care optimizează lanțul de aprovizionare cu date și informații redate în timp real despre produsele din depozite.


Îmi vine în minte și exemplul lui Mihai, electrician cu mai mulți ani de experiență în Anglia care și-a făcut bine treaba și și-a deschis propria afacere. Obiectivul lui este să ajungă să concureze în câțiva ani cu British Gas. Sau Ana-Maria, care după două zeci de ani de experiență internațională în trei mari companii, în poziții de leadership, și-a deschis un startup care oferă mentoring de carieră pentru minorități și organizații.

Formula de dezvoltare profesională 70/20/10
O formulă general valabilă care se aplică în dezvoltarea profesională în Marea Britanie este cea de 70/20/10.

  • 70% constă în experiența pe care o acumulezi la locul de muncă, de la taxi la magazin, la birou sau în orice industrie.
  • 20% reprezintă networking. Este foarte important să te conectezi cu alți oameni, colegi și profesioniști care au încredere în tine și te recomandă, te susțin și îți dau oportunitatea de a te face remarcat.
  • 10% sunt studiile, cursurile de pregătire profesională și mentoring de carieră de la experți și lideri.

Este important să mai știi că odată ce locuiești în Marea Britanie și ai National Insurance Number te poți înscrie la biblioteci și ai acces gratuit la resurse de studiu. Iar consiliile local acordă asistență pentru cursuri profesionale și pentru orice tip de business, dacă îți dorești să deschizi o afacere.

Știai că?
 În Marea Britanie mulți tineri lucrează în vacanțe încă din timpul liceului, de la vârsta de 16 ani, în special în retail, restaurante fast-food, la cinema și cafenele.
 Voluntariatul este o activitate încurajată de la vârste tinere și poate constitui un avantaj într-un proces de angajare.
 Mulți studenți la Arte, Drept, Medicină, Arhitectură, Actorie etc. lucrează în retail, cafenele, hoteluri până își definitivează studiile.
 În Marea Britanie se pune accent pe punctualitate, iar întârzierea la serviciu chiar și pentru un minut este tot întârziere.
 Oamenii sunt politicoși mai ales în mediul profesional. Nu sunt tolerate tonul ridicat, remarcile făcute la adresa felului în care arăți, a rasei, a religiei și alte caracteristici protejate prin lege. De asemenea, injuriile și glumele nepotrivite nu sunt acceptate.
National Living Wage, salariul pentru o oră de lucru va fi de 10,42 lire sterline începând cu 1 aprilie 2023, o creștere de 92 pence sau 9,7%.

La final, dacă ți-a prins bine articolul și ai aflat ceva folositor din el,

dă-l mai departe printr-un share pe Facebook și WhatsApp,

sau orice alt mijloc de social media pe care-l folosești.

Citește și articolul de aici pentru a afla despre 7 pași esențiali de luat în calcul când te muți în Marea Britanie, la Londra 2023

Despre autor

TransferGo Team

TransferGo is here to make your life easier. Whether you’re paying bills, supporting family, helping businesses or dealing with emergencies—we want you to be able to make fast, low-cost money transfers safely and securely. We want to make a tangible difference to your lives, reward your hard work, and help every one of you become more prosperous. How? By making global money transfers as simple as sending a text.

Invită-ți prietenii la TransferGo, câștigă 20£