TransferGo
31.03.2021 | 5min
Dacă lucrați în Germania, plătiți până la 42.5% impozit pe venit. Cu toate că nu aveți obligația legală de a depune declarația de impozit dacă sunteți angajat și nu aveți alte venituri în afara salariului, cu siguranță merită efortul de a o face. Cifrele de la Oficiul Federal de Statistică german (Statistisches Bundesamt) arată că aproximativ 88% din declarațiile fiscale duc la o înapoiere a impozitului. Această înseamnă că, în nouă din zece cazuri, o persoană primește bani înapoi.
Conform Oficiului, fiecare angajat care face o declarație primește în medie 1.027 euro înapoi, bani care altfel ar rămâne în trezoreria statului (valoarea se referă la anul 2016, cel mai recent sondaj disponibil la www.destatis.de).
CINE TREBUIE SĂ DEPUNĂ O DECLARAȚIE FISCALĂ (STEUERERKLÄRUNG)
Declarația fiscală (Einkommenssteuererklärung, sau Steuererklärung pe scurt) este o documentație de închidere a anului fiscal. Scopul completării și depunerii ei la administrația financiară (Finanzamt) este acela de a cere să fie verificat dacă ați plătit prea mult impozit. Pe baza venitului real și a cheltuielilor financiare pe care le declarați, administrația fiscală decide dacă vi se cuvine o returnare din suma impozitului pe venit plătit în anul fiscal anterior.
Dacă lucrați în Germania ca și angajat și câștigați bani numai din salariu, atunci nu sunteți obligat să depuneți declarația fiscală. Cu toate acestea, dacă doriți să vă recuperați total sau parțial acest impozit, sau dacă doriți să solicitați orice beneficiu fiscal, este necesar să depuneți o declarație fiscală. Sfârșitul anului fiscal este 31 decembrie. Termenul limită pentru depunerea declarației fiscale este de obicei 31 iulie al anului următor (de exemplu, anul acesta până la 31 iulie 2021 pentru venitul din anul 2020).
Dacă însă suntei persoană fizică autorizată (PFA) sau munciți ca liber profesionist, atunci aveți obligativitatea de a depune o documentație de cerere a impozitului pe venitul avut. Termenul limita pentru depunere este în aceasta situatie 31 mai.
NOTĂ: Am stabilit că, atunci când salariul dumneavoastră în Germania este singură sursă de venit, nu aveți nevoie neapărat să depuneți o declarație fiscală. Cu toate acestea, există excepții, de exemplu atunci când impozitul pe venit este dedus simultan de mai mulți angajatori.
CÂT DE MULȚI BANI PRIMIȚI ÎNAPOI
Conform www.destatis.de, sumele pe care o persoană le poate primi înapoi sunt între 100 și 1.000 de euro în 58% din cazuri (număr de declarații depuse). Cât de mulți bani veți primi dvs. personal va depinde de situația dvs. individuală, și anume de:
- cât de multe impozite ați plătit deja în cursul anului/ anilor trecuți;
- ce cheltuieli vă pot reduce datoria fiscală, din cele pe care le-ați avut
Important de știut este că dacă ați plătit prea mult impozit, atunci puteți recupera diferența cu un efort rezonabil prin depunerea unie declarației fiscale (Steuererklärung):
- În nouă din zece cazuri, în Germania contribuabilii primesc bani înapoi după declarația fiscală, în medie 1.027 euro – puteți deduce costurile profesionale, impozitul bisericii, contribuțiile la asigurări și multe alte cheltuieli;
- În multe cazuri, puteți compensa cel puțin parțial cheltuielile private, cum ar fi cheltuielile medicale;
- Nu trebuie să uitați niciodată costurile care apar cu întreținerea locuinței – instalatori, constructori, ajutor pentru curățenie, îngrijitor sau grădinar (acest lucru se aplică atât chiriașilor, cât și proprietarilor).
De ce ar trebui să pregătiți o declarație fiscală?
Dacă aveți venituri mici sau cheltuieli deductibile mari, ar trebui să depuneți cu siguranță o declarație fiscală. Altfel dați bani statului fără motiv.
Acestea sunt cazurile în care este posibil să vi se datoreze o înapoiere a impozitului plătit:
- Venitul dvs. anual a fost sub rată marginală;
- Ați muncit în Germania part-time sau ați avut un job temporar, sezonier;
- Nu ați fost clasificat corect pentru plata impozitelor (vedeți informația cu privire la clasele de impozitare – Steuerklasse);
- V-ați sprijinit financiar părinții sau alte persoane aflate în întreținere în România;
- Ai plătit chirie atât în Germania, cât și în România;
- Ai plătit bilete de avion în și dinspre Germania;
- Ați suportat cheltuieli legate de locul de muncă, cum ar fi costurile de călătorie;
- Sunteți căsătorit, dar ați fost taxat că și persoană singură (încadrare în Steuerklasse);
- Ați avut cheltuieli legate de locul de muncă care nu au fost acoperite de angajator;
- Ați avut cheltuieli legate de locul de muncă care nu au fost decontate de către angajatorul dvs.
UTIL DE ȘTIUT: Patforma Taxback.com va oferă un proces de calcul prin care puteți verifica acest lucru. Calculatorul lor pentru returnarea taxelor în Germania este gratuit și va oferă imediat o estimare a sumei rambursabile. Platforma este în limba română.
- Pagina web: www.taxback.com/ro/germania/
Dacă vrei să afli mai multe despre declarația fiscală în Germania, îți recomandăm și acest articol, click aici!
TransferGo
TransferGo is here to make your life easier. Whether you’re paying bills, supporting family, helping businesses or dealing with emergencies—we want you to be able to make fast, low-cost money transfers safely and securely. We want to make a tangible difference to your lives, reward your hard work, and help every one of you become more prosperous. How? By making global money transfers as simple as sending a text.