6 moduri de a-ți învăța copiii despre bani
Interacțiunile cu banii fac parte din viața noastră de zi cu zi, iar copiii sunt mai atenți la aceste interacțiuni decât credem noi.
Fie că plătești produse la o casă de marcat, fie că retragi bani de la un bancomat, ori că te uiți la prețurile din meniul unui restaurant, fiecare zi aduce mai multe ocazii de a-i expune pe copiii la obiceiuri monetare sănătoase și de a-i ajuta să înțeleagă mai bine cum funcționează banii.
Ești nerăbdător să începi să-ți înveți copiii despre bani? Citește cu încredere mai departe! În articolul de astăzi venim cu șase moduri de a începe să le prezinți de astăzi concepte simple despre bani.
Aici la TransferGo vrem să îți facem viața departe de casă cât mai ușoară. Nu doar prin costurile noastre de transfer, care sunt printre cele mai mici pe care le poți avea atunci când transferi bani online și prin siguranța pe care ți-o oferim, dar și prin toate aceste informații pe care le pregătim pentru tine.
1. Învață-i pe micuți despre monede și valoarea lor
Chiar înainte de a merge la școală, poți juca cu ei un joc de identificare a monedelor pentru a-i învăța valorile diferitelor monede. Odată ce au înțeles aceste valori diverse, poți deschide un minimarket imaginar și poți transforma cumpăratul într-un joc: Pune-i să schimbe monede pentru produsele vândute în magazin, prezentându-le astfel ideile de bază ale comerțului.
În cele din urmă, poți folosi aceste noțiuni – și economiile copilului strânse într-o pușculiță – pentru a demonstra cum funcționează acestea într-o situație din viața reală. Du-i la un magazin și pune-i să cumpere un lucru mărunt, cum ar fi un baton de ciocolată sau o jucărie mică.
2. Roagă-ți copiii să te ajute să tai cupoane
Aceasta este o sarcină ușoară care poate fi și o lecție de învățare interesantă. Indică-le copiilor tăi ce cupoane să taie din reclamele de la supermarket și din alte reclame și pune-i să citească valoarea acelor cupoane.
Explică-le despre cupoane ca fiind un mijloc de economisire și ia-i cu tine la magazin pentru a le arăta cum acele cupoane îți permit să economisești bani.
Știm că mutarea într-o altă țară înseamnă multe eforturi.
Înseamnă curajul de a pleca și de a fi departe de cei dragi.
Și tocmai de aceea, te ajută să știi că banii tăi sunt în siguranță.
Ai nevoie să transferi bani simplu, rapid și fără comisioane bancare exagerate în România și nu numai.
3. Oferă-le o alocație fixă
Indiferent dacă le oferi sau nu o sumă de bani în schimbul unor treburi, este bine să le permiți copiilor să aibă acces la un mic flux de venituri, astfel încât să își dezvolte singuri obiceiurile de gestionare a banilor.
Achizițiile mari pot necesita mai multe săptămâni de economisire a banilor de alocație pentru acele produse. În rolul de părinți, rezistați tentației de a-i ajuta să plătească instantaneu acele bunuri și, în schimb, învățați-i valoarea stabilirii unor obiective de economisire.
În timp, această alocație îi va învăța cum să funcționeze în cadrul unei anumite limite de venit și îi va ajuta să își dezvolte propriile deprinderi în ceea ce privește cheltuielile și economisirea.
4. Deschide-le un cont de economii
Multe bănci oferă conturi de economii pentru copii cu solduri minime scăzute, care le oferă copiilor șansa de a se familiariza cu serviciile bancare, economisirea și ratele dobânzilor.
Mergi cu copilul la banca ta și deschide un cont de economii pentru copii. Explică-le valoarea unei rate a dobânzii la economii și modul în care aceasta poate aduce bani în timp. Faceți împreună calcule de bază cu privire la cât pot câștiga într-un an din rata dobânzii la un cont de economii.
5. Învață-i pe copii cum să compare prețurile
Pe măsură ce copiii cresc, implică-i în compararea prețurilor, în special pentru cumpărarea de articole mai mari, pentru care economiile pot fi semnificative.
În timp ce faci cumpărături de zi cu zi, cum ar fi alimentele, arată-le copiilor tăi cum să citească etichetele și pune-i să identifice ce marcă oferă prețul mai mic. Acest lucru îi învață cum să se documenteze în calitate de consumator, să își folosească banii cu chibzuință și să îi cheltuiască cu înțelepciune.
La TransferGo, îți oferim garanția că banii tăi ajung rapid și în siguranță la cei dragi.
Și îți mai oferim ceva. Respectul pentru lupta ta pentru că știm cât Valorezi pentru România!
Descarcă-ți aplicația TransferGo și alătură-te celor peste 3,5 milioane de utilizatori din întreaga lume!
6. Oferă un model bun de gestionare responsabilă a banilor
În cele din urmă, copiii moștenesc multe dintre comportamentele de cheltuieli ale părinților lor. Dacă tu ești un mare cheltuitor sau ești foarte frugal cu banii, copiii tăi vor observa aceste obiceiuri și îți vor urma intuitiv exemplul.
Când copiii te privesc peste umăr, este o bună ocazie de a fi mai atent la propriile cuvinte și acțiuni și de a te asigura că faci lucrurile pe care ai vrea să le urmeze și ei.
Respectarea unui buget, luarea unor decizii înțelepte în materie de cheltuieli și comunicarea motivelor care stau la baza deciziilor luate sunt toate modalități prin care le poți transmite lecții importante despre bani prin propriile tale comportamente.
O bună educație financiară este o educație de care vor beneficia copiii pe tot parcursul vieții lor, indiferent de nivelul veniturilor lor. Prin predarea acestor principii de la o vârstă fragedă, îți poți pune copiii pe calea unei mai mari stabilități financiare mai târziu în viață.
Citește și articolul de aici pentru a afla cum educația financiară îți poate fi cel mai bun prieten la bani.
La final, dacă ți-a prins bine articolul și ai aflat ceva folositor din el, dă-l mai departe printr-un share pe Facebook și WhatsApp, sau orice alt mijloc de social media pe care-l folosești.
Spor la bani de la noi de la TransferGo!