O mișcare de anvergura ca cea a Brexitului nu putea rămâne fără consecințe la nivel European. Procesul este încă în desfășurare, însă lucrurile s-au pus deja în mișcare iar incertitudinea a fost în mare măsură rispită.
În momentul de față nici cei mai optimiști nu mai cred că Marea Britanie se poate răzgândi și încep să se pregătească de inevitabilele consecințe. Evident, există mai multe întrebări decât răspunsuri, iar pentru cei direct interesați aceste răspunsuri sunt extrem de importante.
Principala preocupare a oamenilor de rând este aceea de a înțelege mai bine cum acest proces radical și aparent ireversibil îi va afecta direct. Dincolo de speculațiile și teoriile vehiculate în sferele înalte, există probleme serioase și cât se poate de concrete cu care se confruntă oamenii. Probabil cei mai afectați atât acum dar mai ales în viitor sunt lucrătorii migranți și cei care intenționau să se mute în Marea Britanie.
O schimbare subtilă dar reală de atitudine
Panica nu ajută niciodată, însă este ușor de înțeles că lucrătorii migranți se tem de efectele pe termen lung și scurt ale Brexit.
Ei sunt cei mai vulnerabili iar schimbările anunțate nu sunt în nici un fel benefice. Totuși, nu ar trebui să cedeze presiunii sau să se lase copleșiți de temeri, pentru că schimbările nu sunt atât de rapide precum se anticipa. Deocamdată cetățenii oricărui stat membru pot lucra oriunde în blocul UE, iar acest drept va fi retras gradual și în anumite condiții.
Marea Britanie este în egală măsură interesată să își protejeze interesele economice cât și cetățenii. Aceștia din urmă locuiesc și lucrează uneori și în țările Europene sau au contacte economice cu entități și firme din blocul UE. Pentru a nu îi afecta prea tare, legiuitorii încearcă să găsească o soluție de compromis și vor să facă procesul gradual. Românii care lucrează în UK nu au așadar de ce să se teamă că în viitorul foarte apropiat toate drepturile obținute cu greu vor dispărea.
Unul dintre motivele pentru care englezii au ales Brexitul este acela că vor un control mai bun al granițelor. Practic vor să decidă ei pe cine lasă să între în țara, însă lucrătorii migranți reprezintă un plus pentru economia țării. Tocmai de aceea, interesele pragmatice sunt cele care fac diferență, iar lucratorii migranți calificați vor fi în continuare la mare căutare. Diferența este că cetătenii statelor membre ale Uniunii Europene nu vor mai beneficia de dreptul automat de a lucra în Marea Britanie.
Retorică dură de ambele părți
Interesant este faptul că după rezultatele Brexit, cele mai dure declarații au venit de cealalalta parte a Canalului Mânecii. Marea Britanie prin reprezentanții săi a încercat să îndulcească puțin tonul și să dea asigurări că procesul va fi lent și sistematic. La Bruxelles însă, reprezentanții UE vor că procesul să se încheie cât mai repede și au avertizat cu privire la posibilitatea unei ieșiri dure. Lucrătorii migranți nu ar trebui totuși să între în panică, pentru că diferența dintre retorică și realitate este semnificativă.
Dezavantajele Brexitului sunt reale și foarte vizibile pentru cei care își caută un loc de muncă în Marea Btritanie. Șansele de angajare au scăzut destul de mult, în mare măsură pentru că angajatorii din insulă nu vor să își asume riscuri. Nimănui nu îi place incertitudinea, iar cei care caută forță de muncă pe termen lung sunt cu atât mai pretențioși. Acest context nefavorabil este de așteptat să continue atâta timp cât există dubii cu privire la ce se va întâmplă în viitorul apropiat.
Economia Marii Britanii a devenit foarte dependenta de aportul lucrătorilor migranți în ultimele decenii. Nu doar munca necalificată și prost plătită este prestată de migranți, dar aceștia ocupă frecvent și joburi de top. Fie că localnicii nu vor sau nu pot să presteze anumite meserii, lucrătorii migranți ocupă acest vid și contribuția lor este tot mai importantă. Indiferent cât de mult ar insista politicienii că imigranții reprezintă principală problemă, realitățile economice îi contrazic de fiecare data.
Concluzia este că lucrurile nu se îndreaptă în direcția dorită de lucrătorii migranți sau de către cei care au susținut importanța Uniunii Europene. Vestea bună este că schimbările sunt mai lente și mai puțin drastice decât se anticipa, iar Brexitul nu trebuie privit cu pesimism și îngrijorare exagerată.

TransferGo
TransferGo is here to make your life easier. Whether you’re paying bills, supporting family, helping businesses or dealing with emergencies—we want you to be able to make fast, low-cost money transfers safely and securely. We want to make a tangible difference to your lives, reward your hard work, and help every one of you become more prosperous. How? By making global money transfers as simple as sending a text.